De verbeelding: Harm Smeenge

Nieuws
Overal in het land staan standbeelden van politici uit de vaderlandse geschiedenis. Maar wie waren zij ook al weer? In de eerste aflevering van de serie ‘bijzondere Kamerleden’: Harm Smeenge.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
woensdag 7 september 2016 om 03:00
Het monument van Harm Smeenge in het Wilhelminapark in Meppel.
Het monument van Harm Smeenge in het Wilhelminapark in Meppel. nd

De Drentenaren moeten Smeenge heel dankbaar zijn geweest. Het monument voor ‘oeze Haarm’ in het Wilhelminapark in Meppel is bepaald niet kinderachtig uitgevallen. In een ommuring, achthoekig gebouwd, staat een bakstenen zuil van zeker vier meter hoog. Daarop is een bronzen reliëfplaat aangebracht van Harm Smeenge. Met zijn robuuste kop kijkt Smeenge onder de dikke wenkbrauwen door naar zijn geliefde Drenthe.

In de ommuring hebben alle 34 Drentse gemeenten hun dankbaarheid aan deze pleitbezorger van hun provincie betuigd door een zwerfkei aan te dragen, met daarop de naam van hun gemeente.

Om niet te veel aan de fantasie over te laten hebben de makers in een viertal woorden, in kiezelstenen uitgevoerd, een typering van Smeenge gegeven: ‘Uitnemend Drenth; Ontwikkeling; Vaderlandsliefde; Vooruitgang’.

Het monument werd op 25 mei – zijn geboortedag – 1938 door Smeenges dochter Henderika Van Riel-Smeenge onthuld. Ook drie kleinzonen, onder wie de naar deze grootvader vernoemde VVD-politicus Harm van Riel, behoorden tot de genodigden.

Het initiatief voor het eerbetoon aan Smeenge kwam van het Meppeler gemeentebestuur. Burgemeester Daniël baron Mackay prees Smeenges ‘warme liefde voor gezin, land en gewest’. Smeenges dochter voegde daaraan toe dat ‘trouw zijn en je plicht doen’ vaders levensmotto was.

Het Smeengemonument is vervaardigd door kunstenaar Frits van Hall en architect Samuel de Clercq.

Harm Smeenge

Harm Smeenge werd op 25 mei 1852 te Assen geboren. Hij overleed op 9 mei 1935 te Assen.

De tot jurist en rechter opgeleide Smeenge was als overtuigd liberaal lid van de Liberale Unie en, na 1921, van de Liberale Staatspartij ‘de Vrijheidsbond’. Vele tientallen jaren was hij volksvertegenwoordiger, eerst als raadslid in Meppel, nadien Tweede Kamerlid van 1886 tot 1918 en van 1920 tot aan zijn dood (1935) van de Eerste Kamer.

Ook na zijn verhuizing naar Amsterdam bleef Smeenge zich inzetten voor de belangen van zijn geboorteprovincie. Hij deed dat op kordate wijze. Hij behartigde de belangen van de binnenschippers en maakte zich sterk voor het ambachtsonderwijs. Smeenge wist wat er leefde in de Drentse samenleving.

Zijn bijnamen waren Harm Schuttevaer en Harm Sik. Hij zamelde in eigen kring geld in om arme kolonisten op een heideontginning in de provincie een geit (sik) te kunnen geven.

Smeenge was hartelijk en joviaal in de omgang met mensen. Kleinzoon Harm van Riel vertelde het verhaal dat zijn grootvader een hoofdambtenaar bij de posterijen, een man waarmee niet viel samen te werken, jarenlang een plek gaf op zijn werkkamer op de griffie van het Amsterdams Gerechtshof.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Poetin belt met Afrikaanse leiders om banden aan te halen

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag telefonisch overlegd met zijn Zuid-Afrikaanse collega Cyril Ramaphosa. Eerder deze week telefoneerde hij al met leiders van Mali, Niger en Congo.

Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).