Zwarte tulp dankzij cellulose

Cellulose bestaat uit vezels die in lagen op elkaar liggen. Binnen een laag liggen de vezels doorgaans in dezelfde richting. Maar de richting van de vezels tussen lagen verschuift langzaam, zodat een soort draaiend patroon ontstaat. Wetenschap
Cellulose bestaat uit vezels die in lagen op elkaar liggen. Binnen een laag liggen de vezels doorgaans in dezelfde richting. Maar de richting van de vezels tussen lagen verschuift langzaam, zodat een soort draaiend patroon ontstaat.
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Het geheim van de zwarte tulp – die allerlei donkere tinten vertoont – zit niet in kleurstoffen, maar in de manier waarop cellulosevezels in de cellen van de bloemblaadjes gestapeld liggen.

Planten als de ‘zwarte tulp’, maar ook tal van insecten krijgen hun kleur dankzij een onregelmatig oppervlak. Dit zorgt voor iridiseren, een fenomeen dat ook zeepbellen hun kleurenpracht geeft. Canadese onderzoekers hebben nu uitgezocht hoe dit fenomeen bij planten kan optreden.

De ‘koningin van de nacht’ is een bijna zwarte tulp die bij nader inzien verschillende paarsachtige schakeringen kan vertonen, a …
Dit is 30% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?