Winning olie uit teerzand vervuilt de lucht

Luchtfoto van een industrieel complex waar teerzand verwerkt wordt en olie gewonnen.  Dit proces leidt tot luchtvervuiling ontdekten onderzoekers, onder meer via metingen met het vliegtuig waarvan de vleugel hier nog te zien is. Wetenschap
Luchtfoto van een industrieel complex waar teerzand verwerkt wordt en olie gewonnen. Dit proces leidt tot luchtvervuiling ontdekten onderzoekers, onder meer via metingen met het vliegtuig waarvan de vleugel hier nog te zien is. | beeld E
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Wereldwijd liggen enorme voorraden olie vast in teerzand. Maar de winning van die olie levert luchtvervuiling op, blijkt uit metingen in Canada.

De verwerking van teerzand was al in verband gebracht met andere vormen van milieuvervuiling, zoals het vrijkomen van giftige en zure verbindingen. Nu blijkt uit metingen in de lucht rond teerzandmijnen in Canada dat er ook deeltjes in de atmosfeer terechtkomen.

Uit het teerzand ontsnappen tijdens de extractie van de olie vluchtige koolwaterstoffen. Die oxideren in de lucht, en vormen zogeheten secundaire organische aerosolen. Dit soort deeltjes heeft een effect op de atmosfeer en op het klimaat. Ze kunnen licht of warmte weerkaatsen en vormen condensatiekernen voor regendruppels.

Een combin …
Dit is 42% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?