Wetenschap: Tonnen aan voorraad in de ruimte

Dit apparaat zet urine om in drinkwater. Volgens de Nederlandse astronaut André Kuipers kun je het vergelijken met de waterzuivering op aarde, maar met wat kortere lijntjes. Wetenschap
Dit apparaat zet urine om in drinkwater. Volgens de Nederlandse astronaut André Kuipers kun je het vergelijken met de waterzuivering op aarde, maar met wat kortere lijntjes. | beeld beeld
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Alle spullen die astronauten in het internationaal ruimtestation ISS gebruiken, worden per raket aangeleverd. De bemanning mag niet misgrijpen als ze iets nodig heeft. Her en der in het station zijn daarom voorraden te vinden. De bemanning van het ISS heeft eerder te veel dan te weinig voorraad. Dat is begrijpelijk voor een station in de ruimte. Het komt geregeld voor dat een lancering mislukt of een bevoorradingsmodule in een verkeerde baan terechtkomt. Ruimte-organisaties zorgen er dus voor dat er altijd zo veel voedsel en kleding aan boord is dat een mislukte missie de bemanning niet in de problemen brengt.

Naast voedsel en kleding brengen de vrachtschepen apparatuur, zoals laptops, foto- en videocamera’s, wetenschappelijke experimenten, reserve-onderdelen en spullen die je op elke werkplek nodig hebt: pennen, papier en potloden. In tanks vervoeren ze zuurstof voor de bemanning en brandstof waarmee het ruimtestation zijn koers kan corrigeren.

De spullen zitten tijdens de lancering goed ingepakt in rechthoekige witte zakken, een soort weekendtassen. Deze zijn met spanbanden vastgebonden aan de wand van het vrachtschip of in rekken. Niets mag los rondzweven.

Na aankomst van een vrachtschip laad …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?