Wetenschap: Nieuwe maissoorten houden opwarming niet bij

Een boerin in Malawi bekijkt de tegenvallende maisoogst. Het gewas heeft moeite zich aan te passen aan klimaatverandering en droogte. In Malawi heerst de ergste droogte sinds drie decennia. Wetenschap
Een boerin in Malawi bekijkt de tegenvallende maisoogst. Het gewas heeft moeite zich aan te passen aan klimaatverandering en droogte. In Malawi heerst de ergste droogte sinds drie decennia.
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De opwarming van het klimaat gaat zo snel dat nieuwe, warmtebestendige maissoorten te laat op de markt komen, zeggen Britse landbouwdeskundigen.

Het duurt tussen de tien en dertig jaar om een nieuw gewas te ontwikkelen en het ook daadwerkelijk bij de boeren op de akkers te krijgen. Dat is een lang traject, zeker voor gewassen die bestand moeten zijn tegen hogere temperaturen. Op dit moment verloopt de opwarming van grote delen van Afrika zo snel dat de nieuwe gewassen al verouderd zijn wanneer ze op de markt komen.

Dat schrijven landbouwdeskundigen van de universiteit van Leeds in het tijdschrift Nature Climate Change. Zij analyseerden de aanpassingen die nodig zijn voor de teelt van mais in Afrika, als modelstudie naar de manier waar …
Dit is 27% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?