Wetenschap: Genenkaart moet veredeling quinoa stimuleren

Nu de genen van quinoa bekend zijn, kunnen wellicht minder bittere rassen gekweekt gaan worden. Wetenschap
Nu de genen van quinoa bekend zijn, kunnen wellicht minder bittere rassen gekweekt gaan worden. | beeld Mark Tester / king abdullah university
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Een internationaal team van wetenschappers heeft het DNA van de quinoaplant in kaart gebracht. Dit moet helpen bij de veredeling van dit gewas.
Quinoa maakt furore als ‘superfood’ – hip voedsel dat zeer gezond wordt geacht. Maar de plant zelf is ook niet mis; ze kan onder zeer slechte omstandigheden groeien. Toch is de plant nog nauwelijks veredeld. In het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte was quinoa tot de komst van de Spaanse kolonisten een vast onderdeel van het dieet. Daarna werden geïmporteerde gewassen belangrijk en raakte quinoa in de vergetelheid. De recente groei in populariteit heeft de plant weer onder de aandacht gebracht. Maar ook het feit dat de plant goed bestand is tegen droogte en een zilte bodem, maakte biologen nieuwsg …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?