Wetenschap: Een ruimtestation met twee gezichten

Het onbemande Russische Progress vrachtschip nadert het internationaal ruimtestation. De neuskegel, die in de koppelpoort steekt en later dienst doet als deur, is goed zichtbaar. Wetenschap
Het onbemande Russische Progress vrachtschip nadert het internationaal ruimtestation. De neuskegel, die in de koppelpoort steekt en later dienst doet als deur, is goed zichtbaar. | beeld beeld
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Op het eerste gezicht vormt het internationaal ruimtestation ISS één geheel. In de praktijk gaat het om twee gekoppelde ruimtewoningen: een Russische en een Amerikaanse.

De bemanning moet er bijvoorbeeld op letten dat ze elektrische apparatuur van Russische makelij niet gebruiken in het Amerikaanse deel en andersom. Het Russische segment draait namelijk op 28 Volt, het Amerikaanse op 120 Volt.

Iets soortgelijks geldt voor de brandblussers. De Russen gebruiken flessen met water. De Amerikanen blussen met kooldioxide. Dat willen de Russen niet aan hun kant van het station hebben: daar bevindt zich de apparatuur die het kooldioxide dat de bemanning uitademt, uit de lucht haalt.

Verder verschilt het type koppelpoort dat de Amerikanen en de Russen gebruiken. Een …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?