Wetenschap: Astronomen vinden jonge sterren in oude clusters

Opname van de Grote Magelhaense Wolk gemaakt door de Spitzer ruimtetelescoop. De cirkels geven de positie van de vijftien clusters aan waarin zich jonge sterren bevinden. Wetenschap
Opname van de Grote Magelhaense Wolk gemaakt door de Spitzer ruimtetelescoop. De cirkels geven de positie van de vijftien clusters aan waarin zich jonge sterren bevinden. | beeld space telescope science institute / aura / nasa.
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Er lijkt iets niet te kloppen in de standaardtheorie over de vorming van sterren. In de Grote Magelhaense Wolk vonden astronomen vijftien clusters met sterren die te jong zijn.

Sterren bevinden zich vaak in clusters, groepen die door de zwaartekracht bij elkaar worden gehouden. Volgens de theorie hebben deze sterren zich gevormd uit dezelfde gaswolk en zijn ze ongeveer even oud. Maar het onderzoek in de Magelhaense Wolk, een sterrenstelsel dat een naaste buur van de Melkweg is, liet jonge sterren zien in een cluster van oude sterren. De onderzoekers vermoeden dat de jonge sterren zijn ontstaan uit gas dat is uitgestoten door de oude sterren.

De observatie is een probleem voor het onderzoek naar stervorming, omdat dit er van uit gaat dat alle sterren in een cluster …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?