Waarom er soms kevers in je bier zitten

Kevers blijken echte tuinlieden te zijn, die in een soort kolonie zorgen voor hun gewassen. Wetenschap
Kevers blijken echte tuinlieden te zijn, die in een soort kolonie zorgen voor hun gewassen. | beeld Gernot Kunz
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Op een caféterras omgeven door bomen kunnen er zomaar kleine kevers in je alcoholische versnapering zwemmen. Het zijn schorskevers, op zoek naar een nieuw leefgebied.

De schorskevers en andere soorten uit de familie van de Ambrosia kevers leven van de landbouw: ze kweken schimmels waarvan ze de vruchtlichamen eten. Die schimmels groeien het liefst in rottend hout, dat een klein beetje alcohol produceert.

Duitse en Amerikaanse biologen hebben het leven van een zo’n schorskever, met de naam Xylosan­drus germanus, diepgaand onderzocht. Zij ontdekten dat de ideale alcoholconcentratie voor groei van de schimmel op 2 procent ligt. Bij die concentratie kunnen de meeste micro-organismen niet overleven, ook niet een soort ‘onkruidschimmel’, die bij lagere concentra …
Dit is 29% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?