Vogelei stelt wetenschap voor tal van vragen

De zeekoet broedt het ei uit op een richel van een rots, maar dat is niet de reden van de puntige vorm. Wetenschap
De zeekoet broedt het ei uit op een richel van een rots, maar dat is niet de reden van de puntige vorm. | beeld beeld
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Zelfs zoiets alledaags als een kippenei is een wonder van de natuur. Al denken biologen nu een verklaring te hebben voor de vorm, er zijn heel wat raadsels die ze nog niet hebben opgelost.

Nederlanders zijn vooral bekend met het kippenei – gekookt, gebakken, gepocheerd of geroerd. Het eten van kwarteleieren is al minder gebruikelijk. In het noorden van het land herkennen velen ongetwijfeld de eieren van kieviten en andere weidevogels, al is rapen inmiddels verboden.

Biologen die speciale belangstelling hebben voor vogeleieren proberen al decennia een verklaring te vinden voor de ongelofelijke verscheidenheid in grootte en vorm, kleur en tekening. Het kleinste ei, dat van de bijkolibrie, weegt bijvoorbeeld minder dan 0,5 gram, terwijl het grootste ei, dat van de struisvogel, ro …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?