Luister naar

Vliegen inzetbaar als milieuonderzoekers

Nieuws
René Fransen
maandag 27 november 2017 om 03:00
Bromvliegen
Bromvliegen nanyang technological university, singapore

Singapore

Vliegen pikken overal uit hun omgeving bacteriën op. Dankzij moderne DNA-analyse is nu goed te bepalen welke soorten micro-organismen er allemaal op een vlieg zitten. Een internationaal team van wetenschappers stelt daarom voor om vliegen te gaan gebruiken voor onderzoek naar bijvoorbeeld plantenziekten.

De onderzoekers analyseerden het DNA op 116 huisvliegen en bromvliegen, gevangen in Australië, ­Brazilië, de Verenigde Staten en Singapore. Dat vangen gebeurde op een speciale manier. De vliegen werden gelokt naar een val, waar een onderzoeker een bakje met droogijs (vast kooldioxide, 78 graden onder nul) onder het insect hield. Door de kou raakten de vliegen verdoofd en vielen in het bakje, waardoor ze – zonder te zijn aangeraakt – direct bevroren. In het laboratorium zijn ze uit de bakjes gehaald waarna de verschillende delen (zoals kop, borst, poten en achterlijf) apart werden geanalyseerd.

Het resultaat was dat iedere vlieg een paar honderd soorten micro-organismen bij zich droeg. Op­vallend was de vondst van Heli­cobacter pyloris, de bacterie die maagzweren veroorzaakt. Het is voor het eerst dat de bacterie op vliegen is gevonden.

De analyse laat allereerst zien hoe belangrijk vliegen kunnen zijn bij het verspreiden van micro-organismen. Wanneer ze ergens landen, pikken ze allerlei bacteriën op met hun poten. Wanneer ze met die poten over kop en vleugels poetsen, komen de bacteriën daar ook te zitten.

Maar, zo merken de onderzoekers op, hierdoor zijn de vliegen ook bruikbaar om ziekteverwekkers op te sporen. Hun voorstel: gebruik vliegen als ‘biologische drones’ die informatie verzamelen uit de omgeving. Daarvoor zijn vliegen nodig die zelf vrij zijn van bacteriën. Door ze los te laten, bijvoorbeeld in de buurt van een akker, en dan na een poosje weer te vangen voor onderzoek, kun je erachter komen welke bacteriën in de omgeving aanwezig zijn. Op die manier is het mogelijk ziekteverwekkers vroegtijdig op te sporen. Het onderzoek is afgelopen vrijdag gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Theoretisch natuurkundige Peter Higgs in 2007 op Edinburgh University bij een beschrijving van het Higgs-model.

Peter Higgs (1929 - 2024), de man die onthulde hoe de werkelijkheid op de allerkleinste schaal in elkaar steekt

De Britse natuurkundige Peter Higgs is maandag thuis overleden, in Edinburgh. Hij werd 94 jaar. Higgs werd wereldberoemd dankzij de theorie die het bestaan van het naar hem vernoemde higgsdeeltje voorspelde.

Oud en nieuw zou mogelijk al in 2025 of 2026 een seconde eerder zijn.

Door klimaatverandering tolt de aarde minder rap om haar as, met gevolgen voor de wereldwijde tijdmeting

De aarde draait steeds sneller om haar as, maar klimaatverandering remt dat af, blijkt uit analyse. Tijdexperts zijn opgelucht: het moment dat zij een seconde van de universele klok moeten halen, laat nu langer op zich wachten.

De duivelsrog staat op de VN-lijst van met uitsterven bedreigde trekdiersoorten. Op die lijst scoren vissen hoog: maar liefst 97 procent van de vissoorten loopt sterk in aantal achteruit.

VN-rapport over migrerende dieren weinig opbeurend: meer soorten in gevaar en uitstervingsgolf dreigt

Een op de vijf bedreigde diersoorten, is de afgelopen twintig jaar nog dichter bij uitsterven beland. Dat komt voornamelijk door landbouw, overbevissing en verlies of versnippering van hun leefgebied.

Charles Picavet lijdt aan een zeldzame zwellingsziekte en is enorm geholpen met ‘crispr-cas’, de razendsnelle ‘knip-en-plak’-techniek voor DNA. Foto onder: Picavet als jongeman, met gezichtsoedeem.

Bij eerste Nederlander die nieuwe gentherapie krijgt, verdwijnt zwellingsziekte meteen

Tien patiënten die levenslang gebukt gingen onder een erfelijke zwellingsziekte, zijn daar op slag vanaf dankzij één infuus met een nieuwe, experimentele gentherapie. Onder hen twee Nederlanders.

Een ondergelopen straat nabij het Markermeer. ‘Het is echt een bijzonder jaar geweest.’

KNMI: 2023 was het natste jaar ooit, maar tegelijk ook een van de droogste

Het natste jaar ooit in ons land gemeten, was ook een van de droogste. Niet eerder viel er in een jaar zoveel neerslag (ruim een meter!) als in 2023. Maar begin zomer tobde iedereen over de droogte.

Elon Musk

Breinbedrijf Elon Musk plaatst voor het eerst implantaat in de hersenen van een mens

Na eerdere, omstreden, proeven bij apen heeft Elon Musks bedrijf Neuralink nu voor het eerst een implantaat in de hersenen van een mens geplaatst. Zo’n brein-computer-interface helpt bij het uitlezen van hersensignalen.