Vlieg proeft lekker en vies zout

SANTA BARBARA - Een beetje zout maakt het eten smakelijk. Maar veel zout maakt hetoneetbaar. Biologen die zich afvragen hoe die verschillende sensaties ontstaan, hebben ontdekt dat fruitvliegjes smaakpapillen hebben voor lekker en vies zout.

De onderzoekers prikkelden de papillen met oplopende concentraties zout. Het was al bekend dat vliegen papillen hebben die hen aantrekken tot voedsel, en papillen die ze wegjagen. Bij de eerste categorie bleek een oplopende concentratie zout een steeds sterkere prikkel te geven, tot een omslagpunt werd bereikt. Daarna werd het signaal zwakker naarmate er meer zout werd aangeboden. De andere categorie reageerde juist niet op lage concentraties zout, maar werd pas actief als er heel veelzout werd aangeboden. De twee typen papillen leken op elkaar afgestemd: lage concentraties gaven een le …
Dit is 39% van het artikel.

Wil je doorlezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?