Luister naar

Vingerafdruk biedt geen waterdichte beveiliging

Nieuws
Een team van wetenschappers van de New York University is erin geslaagd vingerafdrukken te ontwikkelen die een systeem kunnen misleiden dat vraagt om de vingerafdruk van de gebruiker.
Rick Moeliker
vrijdag 16 november 2018 om 11:00

New York

Een vingerafdruk wordt gezien als een van de beste manieren om een systeem te beveiligen, omdat een vingerafdruk uniek is. De identiteit van de gebruiker kan zo worden vastgesteld. Deze manier om toegang te krijgen wordt biometrische authenticatie genoemd. Vingerafdrukken worden onder andere gebruikt om betalingen te doen en smartphones te ontgrendelen. De verwachting is dat dit aan het einde van 2018 bij 71 procent van de smartphones het geval is, stelt Counterpoint Research, een organisatie die onderzoek doet naar de manier waarop technologie op de markt verschijnt.

De onderzoekers van de New Yorkse universiteit verzamelden zesduizend vingerafdrukken en slaagden erin om met behulp van kunstmatige intelligentie vanuit deze data vingerafdrukken te ontwikkelen waarmee ze in een vijfde van de gevallen toegang kregen tot een systeem met een normale beveiliging. Wanneer de beveiliging minder goed was, kreeg de kunstmatige vingerafdruk bij driekwart van de systemen toegang. Bij heel goed beveiligde systemen ging het om 1,2 procent. Het kraken van zo’n systeem wordt spoofing genoemd.

‘Het kraken van vingerafdrukken is niet nieuw’, zegt Ruud Huijts, voorzitter van de Vereniging voor Biometrie en Identiteit. Toch hoeft de bevinding van de Amerikanen niet het einde van de vingerafdruk als toegang tot een systeem te betekenen. Wel pleit Huijts voor een combinatie van meer biometrische kenmerken om toegang te krijgen. Hij denkt hierbij bijvoorbeeld aan gezichtsherkenning of een irisscan.

Huijts noemt zichzelf een voorstander van ‘verantwoord gebruik’ van biometrische authenticatie. ‘Ik wil het niet overal voor gebruiken. Om toegang tot de sportschool te krijgen, bijvoorbeeld, liever niet. Het zou zomaar kunnen zijn dat het systeem van die sportschool niet veilig genoeg is, waardoor de vingerafdrukken op straat kunnen belanden. Voor een website waar verder niet zo veel te halen valt, volstaat een wachtwoord ook best. Wordt dat gehackt, dan is dat jammer, maar is er in principe geen man over boord. Maar de toegang tot je financiën of medisch dossier is toch even wat anders. Daarover mag geen onzekerheid bestaan of je het echt zelf bent. Dat kan denk ik alleen door unieke persoonskenmerken in te zetten. Biometrie is ook nog steeds in ontwikkeling. Een vingerafdruk of irisscan zou je nog kunnen vervalsen en de persoon hoeft ook niet meer te leven. Maar bij een aderpatroon, waar nu ook naar wordt gekeken, is dat niet het geval.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oud en nieuw zou mogelijk al in 2025 of 2026 een seconde eerder zijn.

Door klimaatverandering tolt de aarde minder rap om haar as, met gevolgen voor de wereldwijde tijdmeting

De aarde draait steeds sneller om haar as, maar klimaatverandering remt dat af, blijkt uit analyse. Tijdexperts zijn opgelucht: het moment dat zij een seconde van de universele klok moeten halen, laat nu langer op zich wachten.

De duivelsrog staat op de VN-lijst van met uitsterven bedreigde trekdiersoorten. Op die lijst scoren vissen hoog: maar liefst 97 procent van de vissoorten loopt sterk in aantal achteruit.

VN-rapport over migrerende dieren weinig opbeurend: meer soorten in gevaar en uitstervingsgolf dreigt

Een op de vijf bedreigde diersoorten, is de afgelopen twintig jaar nog dichter bij uitsterven beland. Dat komt voornamelijk door landbouw, overbevissing en verlies of versnippering van hun leefgebied.

Charles Picavet lijdt aan een zeldzame zwellingsziekte en is enorm geholpen met ‘crispr-cas’, de razendsnelle ‘knip-en-plak’-techniek voor DNA. Foto onder: Picavet als jongeman, met gezichtsoedeem.

Bij eerste Nederlander die nieuwe gentherapie krijgt, verdwijnt zwellingsziekte meteen

Tien patiënten die levenslang gebukt gingen onder een erfelijke zwellingsziekte, zijn daar op slag vanaf dankzij één infuus met een nieuwe, experimentele gentherapie. Onder hen twee Nederlanders.

Een ondergelopen straat nabij het Markermeer. ‘Het is echt een bijzonder jaar geweest.’

KNMI: 2023 was het natste jaar ooit, maar tegelijk ook een van de droogste

Het natste jaar ooit in ons land gemeten, was ook een van de droogste. Niet eerder viel er in een jaar zoveel neerslag (ruim een meter!) als in 2023. Maar begin zomer tobde iedereen over de droogte.

Elon Musk

Breinbedrijf Elon Musk plaatst voor het eerst implantaat in de hersenen van een mens

Na eerdere, omstreden, proeven bij apen heeft Elon Musks bedrijf Neuralink nu voor het eerst een implantaat in de hersenen van een mens geplaatst. Zo’n brein-computer-interface helpt bij het uitlezen van hersensignalen.

Uniper wil de kolengestookte energiecentrale op de Maasvlakte de komende jaren omvormen tot een productielocatie van groene waterstof.

'Waterstof is een soort duizenddingendoekje' Maar waar hebben we het precies voor nodig?

De Nederlandse overheid is druk bezig met het afsluiten van contracten voor de levering van waterstof. Deze zomer kwam er een overeenkomst met Spanje, eind november met enkele Golfstaten.