Verzuring bedreigt oesters

Een Amerikaanse kweker toont de effecten van verzuurd zeewater op zijn mosselen. |beeld Oregon State University Wetenschap
Een Amerikaanse kweker toont de effecten van verzuurd zeewater op zijn mosselen. |beeld Oregon State University

Stikstof uit rivieren en kooldioxide uit de lucht verzuren het zeewater. In de kustwateren van de Verenigde Staten bedreigt dit de schelpdiervisserij.

Verzuring van het zeewater heeft de oester- en mosselteelt aan de noordwestkust van de VS de afgelopen jaren al voor 110 miljoen dollar schade bezorgd. Er staan ruim drieduizend banen op de tocht. Maar de komende jaren zou de schade tot een miljard dollar kunnen oplopen, verdeeld over vijftien Amerikaanse staten. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Natural Resources Defense Council in de VS, die afgelopen week is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change. Een deel van de verzuring komt door stikstof uit landbouwgebieden, dat via rivieren in zee stroomt. Maar het overgro …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?