Veel microplastic in de lucht

Wetenschap
beeld unsplash / Sam Schooler
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Er zit niet alleen veel plastic in de oceanen, ook de lucht bevat flink wat stukjes microplastic. Dat constateren Franse onderzoekers op basis van monsters die zij namen in de Pyreneeën. Zij maten vijf maanden in het Bernadouze weerstation op ruim 1400 meter hoogte, ver van de bewoonde wereld. Er is in de buurt van deze locatie geen industrie, het dichtstbijzijnde dorpje ligt op zes kilometer afstand, en een iets grotere stad op 25 kilometer.

Toulouse

In de meetperioden bleken er per dag gemiddeld 365 stukjes plastic per vierkante meter neer te dalen op het onderzoeksterrein. Het waren vooral kleine fragmentjes van plastic materiaal, en verder wat plastic folie en vezels, allemaal minder dan een millimeter groot.

Onderzoek van de luchtstromingen tijdens de metingen laat zien dat het plastic uit een straal van zo’n 95 kilometer afkomstig is.

In het tijdschrift Nature Geoscience schrijven de onderzoekers dan ook dat microplastic via de lucht ook afgelegen plekken kan bereiken. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe ver microplasti …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?