Luister naar

Vaccinatie zwangere beschermt baby

Nieuws
René Fransen
woensdag 4 mei 2016 om 03:00

Salt Lake City

Baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap tegen griep zijn gevaccineerd, lopen een veel kleinere kans om tijdens de eerste zes maanden van hun leven zelf griep te krijgen. Dat blijkt uit de analyse van de medische dossiers van 249.000 Amerikaanse kinderen, die werden geboren tussen 2005 en 2014, en die van hun moeders.

Van die moeders had ongeveer 10 procent tijdens de zwangerschap een griepvaccinatie gekregen. Het afweersysteem van baby’s is de eerste zes maanden nog niet in staat zelf te reageren op vaccinaties. De baby teert dan grotendeels op antistoffen die tijdens de zwangerschap of via borstvoeding via de moeder zijn verkregen.

De kans dat baby’s (tot zes maanden) van moeders die gevaccineerd waren tijdens de zwangerschap griep kregen, bleek 70 procent lager te zijn dan voor baby’s van ongevaccineerde moeders. De kans op een ziekenhuisopname als gevolg van griep was 80 procent lager.

Om vast te stellen of de vaccinatie echt de oorzaak was van de lagere kans op griep bij de baby’s keken de onderzoekers ook naar infectie met een ander virus, het verkoudheidsvirus RSV. Voor dit virus werd geen verschil gevonden tussen baby’s van gevaccineerde of niet-gevaccineerde moeders.

Volgens de onderzoekers zouden moeders zich vaker moeten laten vaccineren tegen griep, om zo hun kind te beschermen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd op de website van het tijdschrift Pediatrics.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oud en nieuw zou mogelijk al in 2025 of 2026 een seconde eerder zijn.

Door klimaatverandering tolt de aarde minder rap om haar as, met gevolgen voor de wereldwijde tijdmeting

De aarde draait steeds sneller om haar as, maar klimaatverandering remt dat af, blijkt uit analyse. Tijdexperts zijn opgelucht: het moment dat zij een seconde van de universele klok moeten halen, laat nu langer op zich wachten.

De duivelsrog staat op de VN-lijst van met uitsterven bedreigde trekdiersoorten. Op die lijst scoren vissen hoog: maar liefst 97 procent van de vissoorten loopt sterk in aantal achteruit.

VN-rapport over migrerende dieren weinig opbeurend: meer soorten in gevaar en uitstervingsgolf dreigt

Een op de vijf bedreigde diersoorten, is de afgelopen twintig jaar nog dichter bij uitsterven beland. Dat komt voornamelijk door landbouw, overbevissing en verlies of versnippering van hun leefgebied.

Charles Picavet lijdt aan een zeldzame zwellingsziekte en is enorm geholpen met ‘crispr-cas’, de razendsnelle ‘knip-en-plak’-techniek voor DNA. Foto onder: Picavet als jongeman, met gezichtsoedeem.

Bij eerste Nederlander die nieuwe gentherapie krijgt, verdwijnt zwellingsziekte meteen

Tien patiënten die levenslang gebukt gingen onder een erfelijke zwellingsziekte, zijn daar op slag vanaf dankzij één infuus met een nieuwe, experimentele gentherapie. Onder hen twee Nederlanders.

Een ondergelopen straat nabij het Markermeer. ‘Het is echt een bijzonder jaar geweest.’

KNMI: 2023 was het natste jaar ooit, maar tegelijk ook een van de droogste

Het natste jaar ooit in ons land gemeten, was ook een van de droogste. Niet eerder viel er in een jaar zoveel neerslag (ruim een meter!) als in 2023. Maar begin zomer tobde iedereen over de droogte.

Elon Musk

Breinbedrijf Elon Musk plaatst voor het eerst implantaat in de hersenen van een mens

Na eerdere, omstreden, proeven bij apen heeft Elon Musks bedrijf Neuralink nu voor het eerst een implantaat in de hersenen van een mens geplaatst. Zo’n brein-computer-interface helpt bij het uitlezen van hersensignalen.

Uniper wil de kolengestookte energiecentrale op de Maasvlakte de komende jaren omvormen tot een productielocatie van groene waterstof.

'Waterstof is een soort duizenddingendoekje' Maar waar hebben we het precies voor nodig?

De Nederlandse overheid is druk bezig met het afsluiten van contracten voor de levering van waterstof. Deze zomer kwam er een overeenkomst met Spanje, eind november met enkele Golfstaten.