Terug naar ‘oude’ smaak tomaten

Veel tomaten van tegenwoordig missen de rijke smaak die de vrucht ooit had. Wetenschap
Veel tomaten van tegenwoordig missen de rijke smaak die de vrucht ooit had. | beeld ap
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De tijd van smakeloze waterbommen is voorbij, maar toch missen veel tomaten van tegenwoordig de rijke smaak die de vrucht ooit had.

Amsterdam

Wetenschappers menen nu te weten hoe de originele tomatensmaak kan worden teruggebracht: een kwestie van selecteren op ‘oude’ genen. De tomaat is in de loop der jaren door telers vooral geselecteerd op omvang, stevigheid, kleur en houdbaarheid. Bij de veredeling werd de smaak nogal eens over het hoofd gezien. Veel moderne tomatenrassen zijn dan ook hun oorspronkelijke smaak kwijtgeraakt. Een internationaal team van onderzoekers ging op zoek naar de genen die verband houden met de verdwenen smaak. De smaak van een tomaat wordt bepaald door suikers, zuren en vooral door vluchtige geur …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?