Sterrenhemel: Orioniden in de nanacht

De zuidelijke sterrenhemel met het sterrenbeeld Orion, tijdens de piek van de Orioniden in de nanacht van 22 oktober. Wetenschap
De zuidelijke sterrenhemel met het sterrenbeeld Orion, tijdens de piek van de Orioniden in de nanacht van 22 oktober. | beeld www.heavens-above.com
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Als je de meteorenzwerm van de Orioniden wilt bewonderen, moet je in de nacht van 21 op 22 oktober ruim voor de ochtendsche­mering naar buiten. We hebben dan geen last van storend maanlicht.

Amersfoort

De planeet Venus komt ongeveer twee uur voor de zon op en straalt tijdens de ochtendschemering in het oosten, als een echte ‘Morgenster’. Mars prijkt eveneens tijdens de schemering aan de oostelijke ochtendhemel. De rode planeet en de Morgenster staan donderdag- en vrijdagochtend echt vlak bij elkaar. Kijk rond 6.30 uur naar de oostelijke horizon.

De planeet Saturnus is ’s avonds laag in het zuidwesten te zien, in het sterrenbeeld Slangendrager. De planeten Mercurius en Jupiter zijn deze maand niet te zien, omdat ze te dicht bij de zon staan.

Als het gaat om samenstanden van de …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?