Schildpadkweek zorgt voor afname diversiteit

<p>In China zijn kweekschildpadden een lekkernij.</p> Wetenschap

In China zijn kweekschildpadden een lekkernij.

| beeld Markus Auer / senckenberg research institute
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Chinezen eten jaarlijks zo’n 340.000 ton schildpadvlees, afkomstig uit kwekerijen. De productie van de weekschildpadden bedreigt de genetische diversiteit, ontdekten Duitse onderzoekers.

Kweekschildpadden zijn een lekkernij in Azië. Alleen al in China produceren kwekerijen jaarlijks zo’n 340.000 ton schildpadvlees. Bij zo’n grote productie lijkt het onwaarschijnlijk dat de dieren met uitsterven worden bedreigd. Toch is er wel degelijk een bedreiging, ontdekten Duitse onderzoekers.

In de kwekerijen verdwijnt de genetische diversiteit: verschillende ‘bloedlijnen’ van de schildpad raken er vermengd tot een soort standaardschildpad. Ontsnapte dieren zorgen ervoor dat deze ook in het wild kan gaan domineren.

Het bleek uit het erfelijk materiaal van onge …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?