‘Nature’ maakt gelballetjesdans serieus

Natuurkundige Scott ­Waikukaitis ontdekte een heel nieuw fysisch principe dat de hydrogelballetjes laat rondstuiteren in een koekenpan. Wetenschap
Natuurkundige Scott ­Waikukaitis ontdekte een heel nieuw fysisch principe dat de hydrogelballetjes laat rondstuiteren in een koekenpan. | beeld nd en vk
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Tot zijn verrassing was er nergens een verklaring te vinden van het gestuiter en het gegil van hydrogelballetjes in een koekenpan. Natuurkundige Scott Waikukaitis ging daarom op onderzoek uit en publiceerde een artikel in Nature over zijn bevindingen.

Amsterdam

Het is een recept voor een miljoenenhit op Youtube: neem een handvol hydrogelballetjes uit de plantenwinkel en gooi ze in een droge gloeiende koekenpan. De balletjes beginnen dan aan een eindeloze stuiterdans. Gillend, alsof het allemaal uiterst pijnlijk is.

Een grap, zo lijkt het. En zo begon het ook. Van een Oekraïense rapper en programmeur, die naar eigen zeggen na het pannenkoekenbakken een vriendinnetje wilde imponeren met één instant Youtube-hit. Wat wonderwel lukte: de video werd in een week een kleine miljoen keer bekeken.

literatuur

De Leidse natuurkundige Scott ­Waikuka …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?