Micro-organisme eet gekookte planten

Een micro-organisme dat is aangetroffen in een zeer hete bron in de Amerikaanse staat Nevada blijkt enzymen te hebben die boven het kookpunt nog steeds werken. |beeld Frank Robb / University of Maryland Wetenschap
Een micro-organisme dat is aangetroffen in een zeer hete bron in de Amerikaanse staat Nevada blijkt enzymen te hebben die boven het kookpunt nog steeds werken. |beeld Frank Robb / University of Maryland

BERKELY - Een micro-organisme dat is aangetroffen in een zeer hete bron in de Amerikaanse staat Nevada blijkt enzymen te hebben die boven het kookpunt nog steeds werken.

Normaal raken enzymen en andere eiwitten bij temperaturen boven de 40 graden beschadigd. Maar de archae (een type micro-organisme dat lijkt op een bacterie) uit Nevada heeft enzymen die bij 109 graden Celsius optimaal werken. Het micro-organisme leeft van plantenresten (cellulose) en kan die verteren met het enzym cellulase. Mogelijk kan dit enzym industrieel worden toegepast. Afbraak van cellulose is een belangrijke stap in het maken van nuttige stoffen van plantenmateriaal. Om de groei van ongewenste bacteriën en schimmels te voorkomen, is het handig dit proces bij hoge temperaturen t …
Dit is 38% van het artikel.

Wil je doorlezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?