Lopen met een exoskelet is nog topsport

Sjaan Quirijns, op haar 24e getroffen door een dwarsleasie, loopt met het exoskelet van het Delftse studententeam Project MARCH. Het team neemt in Zwitserland deel aan de Cybathlon, een wedstrijd voor technische ondersteuningssystemen voor mensen met een lichamelijke handicap. Wetenschap
Sjaan Quirijns, op haar 24e getroffen door een dwarsleasie, loopt met het exoskelet van het Delftse studententeam Project MARCH. Het team neemt in Zwitserland deel aan de Cybathlon, een wedstrijd voor technische ondersteuningssystemen voor mensen met een lichamelijke handicap. | beeld anp / Koen van Weel
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Met een ‘exoskelet’ kan dwarslaesiepatiënt Sjaan Quirijns de trap weer op. En kan ze haar geliefde ‘recht in de ogen’ kijken. Quirijns test de nieuwste versie van de TU Delft.

‘Kan ik?’ De stem van Sjaan Quirijns klinkt door de gymzaal. De 44-jarige adviseur onderwijslogistiek aan de Hogeschool Utrecht leunt op twee krukken, maar dat is niet het opvallendste aan haar verschijning: haar benen, omringd door een Robocop-achtige ondersteuning, trekken alle aandacht naar zich toe.

Een zestal studenten van de TU Delft staan geconcentreerd om haar heen, doen nog wat controles en knikken: Quirijns kan beginnen. Ze drukt op een klein bedieningspaneel boven op haar kruk.

Even gebeurt er niks, maar dan komt Quirijns in beweging. Opstaan, een paar stappen vooruit, en dan de k …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?