Kouwelijke muis levert onjuiste informatie op

Een Amerikaanse onderzoeker toont een muis waarin een menselijke tumor is ingebracht. Veel labmuizen hebben het te koud, wat de onderzoeksresultaten kan beïnvloeden. Wetenschap
Een Amerikaanse onderzoeker toont een muis waarin een menselijke tumor is ingebracht. Veel labmuizen hebben het te koud, wat de onderzoeksresultaten kan beïnvloeden. | beeld ap / Patrick Semansky
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De muizen die gebruikt worden voor kankeronderzoek ­hebben het te koud, wat kan leiden tot vertekende ­onderzoeksresultaten.

Dat stellen Amerikaanse onderzoekers van het Roswell Park Cancer Institute in het wetenschappelijk tijdschrift Trends in Cancer.

Muizen zijn de meest gebruikte proefdieren, met alleen al in Nederland jaarlijks ongeveer 280.000 ingezette dieren. Door hun kleine postuur verliezen muizen sneller warmte aan de omgeving dan grotere dieren. Ze gedijen daarom het best bij relatief hoge omgevingstemperaturen van rond de 31 graden. Laboratoriummuizen leven bij een temperatuur die soms tien graden lager ligt en een stuk comfortabeler is voor de medewerkers in het lab.

Dit leidt tot koudestress, menen …
Dit is 27% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?