Koraalrif: Mooi maar kwetsbaar

Wetenschap
beeld beeld
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Recente cyclonen en hittegolven hebben ernstige schade berokkend aan het Australische Great Barrier Reef. Ecologen proberen gebroken en zongebleekte koraal met geëlektrificeerde stalen frames weer te laten groeien. Koraalriffen vormen een soort onderwatersteden. Voor jonge vissen is het een goede plaats om op te groeien, want er zijn talloze hoekjes en gaatjes waar ze zich kunnen verschuilen voor haaien en andere roofdieren.

Snorkelen of duiken tussen de kleurrijke vissen en koralen van een rif is een populaire activiteit voor tal van tropische vakantiegangers. Maar hoeveel toeristen zullen weten dat die prachtige wereld ernstig wordt bedreigd?

Vandaag de dag is een kwart van de koraalriffen al verdwenen. Als de huidige trend doorzet, zal in de komende dertig jaar ongeveer twee derde van alle riffen ter wereld verloren gaan. Een gezond rif levert jaarlijks ongeveer 15 ton aan vis, schelpen, krabben en kreeften. De koraalriffen van Indonesië, de Filipijnen en andere landen in Zuidoost-Azië brengen jaarlij …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?