Koken verhoogt peil fijnstof in huis

Concentraties fijnstof lopen vooral op bij bakken, braden en wokken zonder functionerende afzuigkap. Wetenschap
Concentraties fijnstof lopen vooral op bij bakken, braden en wokken zonder functionerende afzuigkap. | beeld Raymond Rutting
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Volgens recent onderzoek zou in een op de zeven woningen de luchtkwaliteit meer dan twaalf uur per dag onvoldoende zijn. Te laat de afzuigkap aanzetten is een van de boosdoeners.

Amsterdam

Koken is niet goed voor de luchtkwaliteit in huis, vooral niet als de afzuigkap te laat wordt aangezet. Met name aan het begin van de avond, als bewoners gaan koken, stijgt de hoeveelheid fijnstof in huizen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een luchtkwaliteitsonderzoek in 749 woningen, uitgevoerd in opdracht van het Longfonds.

De metingen zouden zelfs uitwijzen dat in een op de zeven woningen de luchtkwaliteit meer dan twaalf uur per dag onvoldoende is als gevolg van fijnstof. In een op de tien woningen wordt de advieswaarde voor CO2 langer dan zes uur per dag overschre …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?