Luister naar

Koffieplantages slecht voor bedreigde bosvogels

Nieuws
René Fransen
dinsdag 30 april 2019 om 03:00
De zangvogel Ridgways cotinga, een van de bedreigde soorten.
De zangvogel Ridgways cotinga, een van de bedreigde soorten. Çagan Sekercioglu

Utah

Op de koffieplantages van Costa Rica leven veel tropische vogels. Desondanks zijn bedreigde soorten die in dichte bossen voorkomen op deze plantages erg schaars. Het goede nieuws is dat het planten van bomen op de plantages het aantal van deze bossoorten doet verdubbelen.

Dit blijkt uit een langlopend onderzoek naar de vogelrijkdom van de koffieplantages, uitgevoerd door Amerikaanse biologen. Zij begonnen in 1999 met het ringen van vogels op verschillende plantages en in bosgebieden in de omgeving ervan. Vervolgens is tien jaar lang gekeken hoe het met de diversiteit aan vogels stond.

De resultaten, die maandag zijn gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, tonen goed nieuws en slecht nieuws. Het aantal soorten op de plantages is maar iets lager dan in de bossen: 185 tegen 230. Het slechte nieuws is dat op de plantages het aantal vogels van veel soorten afnam in de loop van het onderzoek. Bovendien waren er op de plantages relatief weinig soorten die in bossen voorkomen, terwijl dit juist de meest bedreigde soorten zijn.

Een beetje goed nieuws is dat op plantages met naast koffiestruiken gemiddeld 13 procent bomen twee keer zoveel soorten uit bossen voorkwamen dan op plantages met gemiddeld 7 procent bomen. Het planten van een kleine hoeveelheid extra bomen levert dus flinke winst op. Toch relativeert hoofdonderzoeker Çagan Sekercioglu dit schijnbaar goede resultaat: op de lange termijn is dit niet voldoende om de biodiversiteit op de plantages te behouden.

Zijn onderzoek vond ook plaats op twee natuurparken: één klein beschermd bos van 250 hectare en een groot bosgebied van 400.000 hectare. In het kleine bos ging het aantal soorten achteruit tijdens het onderzoek. Dus is de conclusie dat kleine parken ook geen echte bijdrage leveren aan de biodiversiteit op lange termijn.

Sekercioglu heeft nog wel een advies voor koffiedrinkers die de biodiversiteit belangrijk vinden: er bestaan ook plantages die zijn aangeplant onder een uitgebreid bladerdak van de oorspronkelijke bomen. Hij onderzocht zo’n plantage in de Ethiopische provincie ­Kaffa – waar de naam koffie ook vandaan komt – en concludeerde dat hier de meest ­vogel-vriendelijke koffiebonen worden geproduceerd. Er bestaan inmiddels ook keurmerken voor dit soort plantages met voldoende bomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oud en nieuw zou mogelijk al in 2025 of 2026 een seconde eerder zijn.

Door klimaatverandering tolt de aarde minder rap om haar as, met gevolgen voor de wereldwijde tijdmeting

De aarde draait steeds sneller om haar as, maar klimaatverandering remt dat af, blijkt uit analyse. Tijdexperts zijn opgelucht: het moment dat zij een seconde van de universele klok moeten halen, laat nu langer op zich wachten.

De duivelsrog staat op de VN-lijst van met uitsterven bedreigde trekdiersoorten. Op die lijst scoren vissen hoog: maar liefst 97 procent van de vissoorten loopt sterk in aantal achteruit.

VN-rapport over migrerende dieren weinig opbeurend: meer soorten in gevaar en uitstervingsgolf dreigt

Een op de vijf bedreigde diersoorten, is de afgelopen twintig jaar nog dichter bij uitsterven beland. Dat komt voornamelijk door landbouw, overbevissing en verlies of versnippering van hun leefgebied.

Charles Picavet lijdt aan een zeldzame zwellingsziekte en is enorm geholpen met ‘crispr-cas’, de razendsnelle ‘knip-en-plak’-techniek voor DNA. Foto onder: Picavet als jongeman, met gezichtsoedeem.

Bij eerste Nederlander die nieuwe gentherapie krijgt, verdwijnt zwellingsziekte meteen

Tien patiënten die levenslang gebukt gingen onder een erfelijke zwellingsziekte, zijn daar op slag vanaf dankzij één infuus met een nieuwe, experimentele gentherapie. Onder hen twee Nederlanders.

Een ondergelopen straat nabij het Markermeer. ‘Het is echt een bijzonder jaar geweest.’

KNMI: 2023 was het natste jaar ooit, maar tegelijk ook een van de droogste

Het natste jaar ooit in ons land gemeten, was ook een van de droogste. Niet eerder viel er in een jaar zoveel neerslag (ruim een meter!) als in 2023. Maar begin zomer tobde iedereen over de droogte.

Elon Musk

Breinbedrijf Elon Musk plaatst voor het eerst implantaat in de hersenen van een mens

Na eerdere, omstreden, proeven bij apen heeft Elon Musks bedrijf Neuralink nu voor het eerst een implantaat in de hersenen van een mens geplaatst. Zo’n brein-computer-interface helpt bij het uitlezen van hersensignalen.

Uniper wil de kolengestookte energiecentrale op de Maasvlakte de komende jaren omvormen tot een productielocatie van groene waterstof.

'Waterstof is een soort duizenddingendoekje' Maar waar hebben we het precies voor nodig?

De Nederlandse overheid is druk bezig met het afsluiten van contracten voor de levering van waterstof. Deze zomer kwam er een overeenkomst met Spanje, eind november met enkele Golfstaten.