Knutselen met DNA en cellen

Craig Venter sprak enkele jaren geleden tijdens het Brilliant Minds Festival op een universiteit in het Mexicaanse San Andres Cholula. Wetenschap
Craig Venter sprak enkele jaren geleden tijdens het Brilliant Minds Festival op een universiteit in het Mexicaanse San Andres Cholula. | beeld epa / Francisco Guasco
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De Amerikaanse pionier Craig Venter slaagde er in 2010 met zijn team in als eerste een delende bacteriecel te krijgen met kunstmatig samengesteld erfelijk materiaal dat was overgebracht naar een lege cel. Onderzoekers van de TU Delft willen een stap verder gaan: alle onderdelen van de bacterie bouwen en samenvoegen tot een werkende cel.

De ethische vragen over zelf leven creëren, laten we in dit artikel rusten. Het gaat om onderzoek dat een lange adem vereist. Tussen het idee van een synthetische cel en de eerste delende bacterie met kunstmatig DNA zat vijftien jaar.

Venter legde in mei 2010 in een persconferentie uit hoe zijn team dat heeft aangepakt. De genetische code voor de kunstmatige bacterie werd eerst op de computer ontworpen op basis van de code van een bestaande bacteriestam, Mycoplasma mycoides.

Toch was het voor Venters team niet zomaar een kwestie van knippen en plakken van genen. Ze wilden het kunstmatig DN …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?