Luister naar

Jongens lezen beter tussen meisjes

Nieuws
René Fransen
vrijdag 10 november 2017 om 03:00
Bij leestesten zijn meisjes doorgaans jongens de baas.
Bij leestesten zijn meisjes doorgaans jongens de baas.

Utrecht

Jongens van 15 jaar die les krijgen op scholen met meer dan 60 procent meisjes scoren beter op leestesten. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Utrecht. Zij analyseerden de scores op leestesten van zo’n 200.000 jongens van 15 jaar, de op gemengde scholen zaten. Voor het onderzoek zijn gegevens van ruim achtduizend scholen van over de hele wereld gebruikt.

Het was al bekend dat jongens extra gevoelig zijn voor de leeromgeving. Meisjes laten op school doorgaans een hoger concentratievermogen zien dan jongens en ze zijn gemiddeld ook beter gemotiveerd. De onderzoekers denken dat meisjes, wanneer ze in de meerderheid zijn, daarmee het leerklimaat op de scholen positief beïnvloeden.

Jongens scoren doorgaans lager dan meisjes op leestesten. Dit is een serieus probleem dat niet goed is onderzocht, zegt de Utrechtse sociologe Margriet van Hek, die aan de studie meewerkte. Het lijkt er volgens haar op dat scholen met vooral jongens het leesprobleem vergroten. Ook zou het zo kunnen zijn dat meer praktijkgerichte opleidingen, waar de verhouding tussen jongens en meisjes vaak nogal scheef is, nadelig uitpakken voor jongens. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift School Effectiveness and School Improvement.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oud en nieuw zou mogelijk al in 2025 of 2026 een seconde eerder zijn.

Door klimaatverandering tolt de aarde minder rap om haar as, met gevolgen voor de wereldwijde tijdmeting

De aarde draait steeds sneller om haar as, maar klimaatverandering remt dat af, blijkt uit analyse. Tijdexperts zijn opgelucht: het moment dat zij een seconde van de universele klok moeten halen, laat nu langer op zich wachten.

De duivelsrog staat op de VN-lijst van met uitsterven bedreigde trekdiersoorten. Op die lijst scoren vissen hoog: maar liefst 97 procent van de vissoorten loopt sterk in aantal achteruit.

VN-rapport over migrerende dieren weinig opbeurend: meer soorten in gevaar en uitstervingsgolf dreigt

Een op de vijf bedreigde diersoorten, is de afgelopen twintig jaar nog dichter bij uitsterven beland. Dat komt voornamelijk door landbouw, overbevissing en verlies of versnippering van hun leefgebied.

Charles Picavet lijdt aan een zeldzame zwellingsziekte en is enorm geholpen met ‘crispr-cas’, de razendsnelle ‘knip-en-plak’-techniek voor DNA. Foto onder: Picavet als jongeman, met gezichtsoedeem.

Bij eerste Nederlander die nieuwe gentherapie krijgt, verdwijnt zwellingsziekte meteen

Tien patiënten die levenslang gebukt gingen onder een erfelijke zwellingsziekte, zijn daar op slag vanaf dankzij één infuus met een nieuwe, experimentele gentherapie. Onder hen twee Nederlanders.

Een ondergelopen straat nabij het Markermeer. ‘Het is echt een bijzonder jaar geweest.’

KNMI: 2023 was het natste jaar ooit, maar tegelijk ook een van de droogste

Het natste jaar ooit in ons land gemeten, was ook een van de droogste. Niet eerder viel er in een jaar zoveel neerslag (ruim een meter!) als in 2023. Maar begin zomer tobde iedereen over de droogte.

Elon Musk

Breinbedrijf Elon Musk plaatst voor het eerst implantaat in de hersenen van een mens

Na eerdere, omstreden, proeven bij apen heeft Elon Musks bedrijf Neuralink nu voor het eerst een implantaat in de hersenen van een mens geplaatst. Zo’n brein-computer-interface helpt bij het uitlezen van hersensignalen.

Uniper wil de kolengestookte energiecentrale op de Maasvlakte de komende jaren omvormen tot een productielocatie van groene waterstof.

'Waterstof is een soort duizenddingendoekje' Maar waar hebben we het precies voor nodig?

De Nederlandse overheid is druk bezig met het afsluiten van contracten voor de levering van waterstof. Deze zomer kwam er een overeenkomst met Spanje, eind november met enkele Golfstaten.