Luister naar

IQ van honden te meten

Nieuws
René Fransen
maandag 8 februari 2016 om 03:00
Onderzoekers bedachten een aantal opdrachten voor honden die vragen om intelligentie en probleemoplossend vermogen.
Onderzoekers bedachten een aantal opdrachten voor honden die vragen om intelligentie en probleemoplossend vermogen. Angela Driscoll

Edinburgh

De intelligentie van bordercollies is meetbaar, zeggen Schotse onderzoekers. Dat biedt mogelijkheden voor onderzoek naar de relatie tussen intelligentie en gezondheid.

Een IQ-test voor mensen bestaat uit een aantal opdrachten, waarbij personen doorgaans op alle onderdelen vergelijkbaar scoren. De onderzoekers bedachten, gebaseerd op dit idee, een aantal opdrachten voor honden die vragen om intelligentie en probleemoplossend vermogen. De dieren moesten navigeren, voedsel achter diverse barrières vandaan halen, het verschil in hoeveelheden kunnen zien en aanwijzingen van een mens opvolgen.

In een test met 68 bordercollies die allemaal waren getraind om te werken met schapen, bleek dat ook honden individueel verschillend scoorden op alle testen. Dat duidt op een grotere of kleinere algemene intelligentie, die meetbaar is bij honden uit eenzelfde ras die een vergelijkbare training hebben doorlopen.

Het onderzoek is niet bedoeld om slimme honden te vinden, maar gericht op onderzoek naar intelligentie en verstoringen daarvan, bijvoorbeeld bij alzheimer. Honden roken of drinken niet, en hun leefomstandigheden zijn eenvoudiger te controleren dan bij mensen. Bovendien kunnen honden stoornissen krijgen die lijken op dementie. Dat maakt de dieren geschikt als model voor onderzoek naar intelligentie en problemen daarmee. De studie naar het honden-IQ is vandaag verschenen in het tijdschrift Intelligence.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Theoretisch natuurkundige Peter Higgs in 2007 op Edinburgh University bij een beschrijving van het Higgs-model.

Peter Higgs (1929 - 2024), de man die onthulde hoe de werkelijkheid op de allerkleinste schaal in elkaar steekt

De Britse natuurkundige Peter Higgs is maandag thuis overleden, in Edinburgh. Hij werd 94 jaar. Higgs werd wereldberoemd dankzij de theorie die het bestaan van het naar hem vernoemde higgsdeeltje voorspelde.

Oud en nieuw zou mogelijk al in 2025 of 2026 een seconde eerder zijn.

Door klimaatverandering tolt de aarde minder rap om haar as, met gevolgen voor de wereldwijde tijdmeting

De aarde draait steeds sneller om haar as, maar klimaatverandering remt dat af, blijkt uit analyse. Tijdexperts zijn opgelucht: het moment dat zij een seconde van de universele klok moeten halen, laat nu langer op zich wachten.

De duivelsrog staat op de VN-lijst van met uitsterven bedreigde trekdiersoorten. Op die lijst scoren vissen hoog: maar liefst 97 procent van de vissoorten loopt sterk in aantal achteruit.

VN-rapport over migrerende dieren weinig opbeurend: meer soorten in gevaar en uitstervingsgolf dreigt

Een op de vijf bedreigde diersoorten, is de afgelopen twintig jaar nog dichter bij uitsterven beland. Dat komt voornamelijk door landbouw, overbevissing en verlies of versnippering van hun leefgebied.

Charles Picavet lijdt aan een zeldzame zwellingsziekte en is enorm geholpen met ‘crispr-cas’, de razendsnelle ‘knip-en-plak’-techniek voor DNA. Foto onder: Picavet als jongeman, met gezichtsoedeem.

Bij eerste Nederlander die nieuwe gentherapie krijgt, verdwijnt zwellingsziekte meteen

Tien patiënten die levenslang gebukt gingen onder een erfelijke zwellingsziekte, zijn daar op slag vanaf dankzij één infuus met een nieuwe, experimentele gentherapie. Onder hen twee Nederlanders.

Een ondergelopen straat nabij het Markermeer. ‘Het is echt een bijzonder jaar geweest.’

KNMI: 2023 was het natste jaar ooit, maar tegelijk ook een van de droogste

Het natste jaar ooit in ons land gemeten, was ook een van de droogste. Niet eerder viel er in een jaar zoveel neerslag (ruim een meter!) als in 2023. Maar begin zomer tobde iedereen over de droogte.

Elon Musk

Breinbedrijf Elon Musk plaatst voor het eerst implantaat in de hersenen van een mens

Na eerdere, omstreden, proeven bij apen heeft Elon Musks bedrijf Neuralink nu voor het eerst een implantaat in de hersenen van een mens geplaatst. Zo’n brein-computer-interface helpt bij het uitlezen van hersensignalen.