IJsbeer moet steeds verder op jacht voor eten

IJsberen bij het karkas van een walvis. Wetenschap
IJsberen bij het karkas van een walvis. | beeld epa / Jim Lo Scalzo
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
IJsberen zijn kwetsbaarder dan gedacht. Afname van het ijs in het Noordpoolgebied maakt het voor deze dieren moeilijker om aan voldoende voedsel – zeehonden – te komen.

Amsterdam

Uit nieuw onderzoek blijkt dat ijsberen meer vlees nodig hebben dan tot nu toe bekend was. Hun energieverbruik is hoger dan dat van vergelijkbare vleesetende zoogdieren. Onder invloed van klimaatverandering krimpt de oppervlakte van het zee-ijs op de Noordpool. Als gevolg daarvan moeten ijsberen meer moeite doen om bij hun prooi te komen. Het zee-ijs is hun uitvalsbasis voor de jacht op zeehonden.

Amerikaanse wetenschappers deden onderzoek in de Beaufortzee ten noorden van Canada en Alaska. Hier trekken ijsberen naar het noorden, als de ijsgrens in juli begint op te schuiven. Tege …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?