Hoe spinnendraden water vangen

Onderzoekers van de Sogang University wilden, geïnspireerd door spinnenwebben, weten hoe waterdruppels gevangen worden door draadjes. Wetenschap
Onderzoekers van de Sogang University wilden, geïnspireerd door spinnenwebben, weten hoe waterdruppels gevangen worden door draadjes.
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Geïnspireerd door spinnenwebben vol waterdruppels zochten Zuid-Koreaanse wetenschappers uit hoe druppels door een dun draadje gevangen worden.

De Koreanen lieten standaarddruppels van verschillende hoogten vallen op koperdraadjes van 1 millimeter tot een vijftigste millimeter dik. Met een hoge snelheidscamera volgden ze wat er gebeurde. Ook maten ze hoeveel water er aan het draadje bleef hangen.

In het tijdschrift Physics of Fluids presenteren de onderzoekers een model dat de interactie tussen druppels en draden in detail beschrijft. Grofweg waren er drie mogelijkheden: de druppel bleef hangen aan het draadje, de druppel werd door de draad doormidden gesneden of de druppel viel grotendeels van de draad af. Het doorsnijden van druppe …
Dit is 41% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?