Luister naar

Hersenweefsel gekweekt met zijde

Nieuws
René Fransen
vrijdag 19 oktober 2018 om 10:33
Gekweekt hersenweefsel met neuronen (groen), astrocyten (rood) en een steiger van zijde- en collageen eiwit (blauw).
Gekweekt hersenweefsel met neuronen (groen), astrocyten (rood) en een steiger van zijde- en collageen eiwit (blauw). tufts university

Boston

Amerikaanse onderzoekers hebben een manier gevonden om hersenweefsel van patiënten te kweken in het laboratorium. Dit is belangrijk voor onderzoek naar hersenziekten als bijvoorbeeld alzheimer of parkinson.

Het is bijna niet mogelijk om bij levende patiënten hersenweefsel af te nemen om te zien hoe het werkt en wat er eventueel misgaat. Dat bemoeilijkt wetenschappelijk onderzoek naar hersenaandoeningen. Sinds enkele jaren is het mogelijk om gewone cellen, zoals huidcellen, te veranderen in hersencellen en die te kweken. Nu zijn wetenschappers erin geslaagd om dit soort hersencellen in een driedimensionale ‘steiger’ te laten groeien, waar ze elektrische signalen uitwisselen en tot wel enkele maanden zijn te bestuderen.

Die steiger bestaat uit een netwerk van eiwitten uit natuurzijde en collageen, de plakkerige vezels die een belangrijk onderdeel zijn van bindweefsel in ons lichaam. De onderzoekers namen gewone cellen af bij mensen, transformeerden die tot stamcellen (de cellen die zorgen voor de vernieuwing van onze weefsels) en zorgden er voor dat die stamcellen zich in het netwerk van zijde en collageen specialiseerden tot hersencellen.

De stamcellen groeiden niet alleen uit tot neuronen, de hersencellen die signalen doorgeven, maar ook tot astrocyten, steuncellen die de neuronen verzorgen en op die manier essentieel zijn voor de werking van de hersenen. De gekweekte stukjes weefsel leken in veel opzichten op normaal hersenweefsel en de neuronen vormen netwerken die signalen doorgeven. Dat lukt zowel met cellen van gezonde mensen als met die van patiënten met alzheimer of parkinson.

Eerder zijn al kleine balletjes hersenweefsel gekweekt uit stamcellen, maar dat zijn kleine en tamelijk massieve klompjes cellen. Het is daarbij moeilijk om de signalen te bestuderen die ze doorsturen. Ook krijgen de cellen in het binnenste van die klompjes weinig zuurstof. De nieuwe kweekmethode levert een losser netwerk op, wat het eenvoudiger maakt zuurstof en voedingsstoffen bij alle cellen te krijgen, en waarin individuele zenuwcellen beter zijn te onderzoeken.

De volgende stap is om naast neuronen en astrocyten ook andere cellen die in de hersenen aanwezig zijn in het gekweekte weefsel te krijgen. Ook is het de bedoeling om verschillende onderzoekstechnieken te ontwikkelen om het gekweekte weefsel te kunnen onderzoeken. Een beschrijving van de methode om hersenweefsel te kweken is donderdag gepubliceerd in het tijdschrift ACS Biomaterials Science & Engineering.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oud en nieuw zou mogelijk al in 2025 of 2026 een seconde eerder zijn.

Door klimaatverandering tolt de aarde minder rap om haar as, met gevolgen voor de wereldwijde tijdmeting

De aarde draait steeds sneller om haar as, maar klimaatverandering remt dat af, blijkt uit analyse. Tijdexperts zijn opgelucht: het moment dat zij een seconde van de universele klok moeten halen, laat nu langer op zich wachten.

De duivelsrog staat op de VN-lijst van met uitsterven bedreigde trekdiersoorten. Op die lijst scoren vissen hoog: maar liefst 97 procent van de vissoorten loopt sterk in aantal achteruit.

VN-rapport over migrerende dieren weinig opbeurend: meer soorten in gevaar en uitstervingsgolf dreigt

Een op de vijf bedreigde diersoorten, is de afgelopen twintig jaar nog dichter bij uitsterven beland. Dat komt voornamelijk door landbouw, overbevissing en verlies of versnippering van hun leefgebied.

Charles Picavet lijdt aan een zeldzame zwellingsziekte en is enorm geholpen met ‘crispr-cas’, de razendsnelle ‘knip-en-plak’-techniek voor DNA. Foto onder: Picavet als jongeman, met gezichtsoedeem.

Bij eerste Nederlander die nieuwe gentherapie krijgt, verdwijnt zwellingsziekte meteen

Tien patiënten die levenslang gebukt gingen onder een erfelijke zwellingsziekte, zijn daar op slag vanaf dankzij één infuus met een nieuwe, experimentele gentherapie. Onder hen twee Nederlanders.

Een ondergelopen straat nabij het Markermeer. ‘Het is echt een bijzonder jaar geweest.’

KNMI: 2023 was het natste jaar ooit, maar tegelijk ook een van de droogste

Het natste jaar ooit in ons land gemeten, was ook een van de droogste. Niet eerder viel er in een jaar zoveel neerslag (ruim een meter!) als in 2023. Maar begin zomer tobde iedereen over de droogte.

Elon Musk

Breinbedrijf Elon Musk plaatst voor het eerst implantaat in de hersenen van een mens

Na eerdere, omstreden, proeven bij apen heeft Elon Musks bedrijf Neuralink nu voor het eerst een implantaat in de hersenen van een mens geplaatst. Zo’n brein-computer-interface helpt bij het uitlezen van hersensignalen.

Uniper wil de kolengestookte energiecentrale op de Maasvlakte de komende jaren omvormen tot een productielocatie van groene waterstof.

'Waterstof is een soort duizenddingendoekje' Maar waar hebben we het precies voor nodig?

De Nederlandse overheid is druk bezig met het afsluiten van contracten voor de levering van waterstof. Deze zomer kwam er een overeenkomst met Spanje, eind november met enkele Golfstaten.