Groente in fruitkleren

Zoals beloofd deze week wederom een blik in de keukenklassieker Over eten en koken van Harold McGee, dat recent opnieuw werd uitgebracht. Een wetenschappelijk naslagwerk dat, naast duizenden andere zaken rond eten en drinken, óók uitsluitsel geeft over wat nou precies groente is en wat fruit.

Van een wortel weet iedereen vrij zeker dat het een groente is. Ook over asperges, spruitjes en bloemkool zul je niemand horen beweren dat het vruchten zijn. Voor McGee betekent dat allerminst dat er niets verrassends valt te melden over deze alledaagse voedingsmiddelen. Wortels, de gezwollen penwortels van de plantensoort Daucus carota, waren vroeger allesbehalve oranje, maar rood, zwartpaars, geel en wit. De oranje versie werd in de zeventiende eeuw in Nederland ontwikkeld en sindsdien koppelen we wortels automatisch aan die kleur én dus aan het oranjeachtige bètacaroteen, de voorlo …
Dit is 10% van het artikel.

Wil je doorlezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?