Ecologische toekomst

Wetenschap
beeld beeld
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Steeds vaker zullen duurzaamheid en nieuwe technologieën samengaan. Pioniers bieden ons met soms spectaculaire vindingen een blik op de (nabije) toekomst. Want het is iedereen langzamerhand wel duidelijk: zoals we sinds de industriële revolutie de aarde aan het verbruiken zijn, kan het niet langer. Smeltende ijskappen, verwoestijning, extremer weer: we zien de beelden vrijwel dagelijks voorbijtrekken. Het is reden voor Willie Wortels om de handen uit de mouwen te steken. Een paar bijzondere, veelbelovende en vooral óptimistische initiatieven.

De helft van alle kleding op de wereld wordt gemaakt van polyester, een kunststof gefabriceerd uit aardolie. En dan katoen, ook een wijdverbreide stof: om één kilo te produceren is tienduizend liter water nodig – dat is al snel 2500 liter per T-shirt en meer dan 7000 liter voor één spijkerbroek. Dat water wordt onttrokken aan rivieren, meren of ondergrondse waterreserves.

De kledingindustrie is enorm schadelijk voor het milieu, niet in de laatste plaats doordat we kleding steeds sneller weggooien. Gelukkig zijn er creatievelingen en wetenschappers die naarstig op zoek gaan naar duurzamere en …
Dit is 9% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?