Duiven doen het goed als patholoog

Wetenschap
beeld René Fransen Levenson
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Amerikaanse onderzoekers trainden de duiven om tekenen van kanker te herkennen door ze microscopische plaatjes van borstweefsel te laten zien en ze te belonen als ze daarna op het juiste kleurvak (voor kanker of geen kanker) te pikken. Het duurde ongeveer twee weken om de vogels op een score van 85 procent juiste beoordelingen te krijgen. De vogels presteerden uiteindelijk ongeveer even goed als een menselijke beoordelaar.

De dieren bleken vervolgens plaatjes met verschillende vergrotingen goed te kunnen beoordelen. Ook pikten ze de kankercellen eruit in sets met afbeeldingen die ze niet eerder hadden gezien. De plaatjes die ze moesten beoordelen, toonden vooral kalkvorming rond kankercellen.

Het bleek lastiger om de duiven te leren het verschil in dichtheid van borstweefsel te beoordelen op röntgenfoto’s. Deze mammogrammen worden gemaakt bij de periodieke controles op borstkanker.

Volgens de onderzoekers is de manier waarop duiven beelden verwerken, vergelijkbaar met die van mensen. Door het onderzoek met de duiven is het dan ook mogelijk beter begrip te krijgen van de manier waarop menselijke pathologen dit soort afbeeldingen beoordelen. Ook zou de informatie over de manier waarop duiven de kankercellen herkennen, bruikbaar zijn bij de ontwikkeling van geautomatiseerde systemen om kanker op te sporen. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het tijdschrift Plos One. ◆

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?