DNA van culinaire alg ontrafeld

Mozuku-zeewier Wetenschap
Mozuku-zeewier | beeld Yusuke Sudo
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Okinawa

Japanse wetenschappers hebben het erfelijk materiaal van mozuku-zeewier in kaart gebracht. Deze bruinalg is een delicatesse, maar de productie wordt bedreigd door opwarming van het zeewater voor de kust van Okinawa. Vissers oogsten er jaarlijks zo’n 20.000 ton mozuku, dat enkele tientallen miljoenen euro’s opbrengt.

In 2015 daalde de oogst na een warme periode. Wetenschappers gingen aan de slag om het DNA van de bruinalg in kaart te brengen. Dat is gelukt, de resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift DNA Research. Met de kaart van de ruim 11.000 genen hopen de Japanners het zee …
Dit is 42% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief