De Nobelprijs levert Feringa prestige, erkenning en 276.667 euro op

De Nederlandse scheikundige Ben Feringa is de 18e of 21e Nederlander die een Nobelprijs wint; het hangt ervan af hoe je telt. Wetenschap
De Nederlandse scheikundige Ben Feringa is de 18e of 21e Nederlander die een Nobelprijs wint; het hangt ervan af hoe je telt. | beeld anp / Siese Veenstra
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Ben Feringa krijgt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, de Nobelprijs voor de Scheikunde. Wat levert die prijs hem op? Hoe worden de winnaars gekozen? En hoeveel Nederlanders gingen Feringa voor? Een aantal feiten over de Nobelprijs op een rijtje.

Stockholm

De meeste winnaars zeggen dat vooral de erkenning fijn is. Maar het geldbedrag dat aan de prijs is gekoppeld, is ook niet onaardig: acht miljoen Zweedse kronen, omgerekend 830.000 euro. In geval van twee of drie winnaars (drie is het maximum) blijft het bedrag hetzelfde. De Nederlandse scheikundige Ben Feringa moet het bedrag dus delen met zijn Franse en Britse collega.

Vaak gebruiken winnaars het geld voor onderzoek, maar dat is niet verplicht. Je mag het ook teruggeven, zoals de Amerikaanse president Barack Obama in 2009 deed, toen hij de Nobelprijs voor de Vrede won.

De prijz …
Dit is 17% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?