Botten heilige Erik bevestigen legende

Schedel en kroon van de ‘heilige’ Koning Erik. De foto is uit april 2014 toen de reliekschrijn werd geopend tijdens een ceremonie in de kathedraal van Uppsala. Wetenschap
Schedel en kroon van de ‘heilige’ Koning Erik. De foto is uit april 2014 toen de reliekschrijn werd geopend tijdens een ceremonie in de kathedraal van Uppsala.
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De botten van de Zweedse koning Erik Jedvardsson zijn uit een reliekschrijn gehaald en onderzocht door wetenschappers. De botanalyses bevestigen de legendes over deze heilige.

Wat we weten over Erik komt uit een legende waarvan de oudste geschreven versie dateert van rond 1290. Koning Erik regeerde bijna tien jaar, tot zijn gewelddadige dood in 1160. Een Deense troonpretendent viel hem aan. Zijn mannen overweldigden Erik, hieuwen op hem in, bespotten hem en sloegen ten slotte zijn hoofd eraf. De koning had eerlijk geregeerd en was een trouw dienaar van de kerk, wat hem uiteindelijk een heiligverklaring opleverde. Het lichaam van Erik is in 1257 bijgezet in een reliekschrijn in de kathedraal van Uppsala.

Twee jaar geleden zijn de resten met enig ceremonieel uitgeh …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?