Blauwe pluim uit champagnefles

Het verschil in kleur van het wolkje uit de champagnefles hangt samen met de gevoeligheid voor temperatuur. De blauwe mist komt uit de meest warme fles (rechts). Dat bleek uit drie snapshots van de champagnedamp, in een fractie van een seconde (1,2 ms) genomen door een hogesnelheidscamera. Wetenschap
Het verschil in kleur van het wolkje uit de champagnefles hangt samen met de gevoeligheid voor temperatuur. De blauwe mist komt uit de meest warme fles (rechts). Dat bleek uit drie snapshots van de champagnedamp, in een fractie van een seconde (1,2 ms) genomen door een hogesnelheidscamera. | beeld eurca / equipe effervescence
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Reims

Wie weleens een champagnefles ontkurkt, kent misschien het wolkje grijswitte mist dat uit de net geopende fles opstijgt. Franse natuurkundigen hebben nu ontdekt dat warme flessen blauwe mist vormen.

De mist ontstaat door zogeheten adiabatische expansie: het uitzetten van het kooldioxidegas uit de champagne, wat zorgt voor een daling van de temperatuur in de flessenhals. Waterdamp dat met het kooldioxidegas naar buiten komt, condenseert hierdoor tot de grijswitte mist. Tot zover was dit allemaal bekend.

De Franse onderzoekers filmden het ontstaan van de mist met een hogesnelheidscamera …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?