Bietensap verlaagt bloeddruk

LONDEN - Een flink glas bietensap verlaagt een licht verhoogde bloeddruk. Het effect duurt een hele dag. De oorzaak zit in de stof nitraat, dat in relatief hoge concentraties voorkomt in veel groene bladgroente en bieten.

Het lichaam zet nitraat om in nitriet en daarna in stikstofoxide, een stof die de bloedvaten helpt ontspannen wat de bloeddruk verlaagt. Britse onderzoekers lieten vijftien mensen 250 milliliter bietensap drinken. De bloeddruk werd vervolgens een hele dag gemeten. Drie tot zes uur na het glas sap was de bloeddruk het laagst, maar het effect was na 24 uur nog steeds meetbaar, hoewel de concentratie nitriet in het bloed inmiddels weer even laag was als voor het experiment. De vijftien proefpersonen hadden een licht verhoogde bloeddruk, met een bovendruk van rond de 150 millimeter kwik. Di …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?