Biermysterie opgelost

Vermoedelijk is de nieuwe gistsoort via de grote ontdekkingsreizen van de vijftiende eeuw naar Europa gekomen en in een bierkelder verzeild geraakt. |Karl-Josef Hildenbrand Wetenschap
Vermoedelijk is de nieuwe gistsoort via de grote ontdekkingsreizen van de vijftiende eeuw naar Europa gekomen en in een bierkelder verzeild geraakt. |Karl-Josef Hildenbrand

BARILOCHE - Vijfhonderd jaar geleden ontstond in Duitsland een revolutie in het bierbrouwen. Een nieuwe gistsoort leverde helder bier bij lage temperaturen.

Tegenwoordig weten we dat de nieuwe gist een hybride is, ontstaan door de samensmelting van gewone bakkersgist (Saccharomyces cerevisiae) met een tweede gistsoort. Maar de identiteit van die tweede soort bleef een mysterie. Tot nu. Een internationaal team van gistexperts heeft vastgesteld dat een gistsoort die voorkomt in gallen op beukenbladeren in Patagonië de ontbrekende schakel is in de geschiedenis van het bier. De onderzoekers speurden langdurig door databases met DNA-gegevens van allerlei soorten gisten uit Europa, maar vonden daar niets dat leek op de fusiepartner van de bakkers …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?