Bacteriën maken chocola gezond

DALLAS -Pure chocolade is gezond, maar waarom precies was niet duidelijk. Volgens Amerikaanse onderzoekers ligt het antwoord in de dikke darm: daar breken bacteriën de lange moleculen (polyfenolen) uit de chocolade af tot kleinere moleculen die ontstekingen remmen.

Zij onderzochten chocoladepoeder in een kustmatige darm waarin het spijsverteringsproces werd nagebootst. Zo ontdekten zij dat melkzuurbacteriën en bifidobacteriën lange moleculen uit het poeder vergisten tot kleinere moleculen, die de darm kan opnemen. Dat de polyfenolen nodig zijn voor het gunstige effect van chocolade op bijvoorbeeld het hart werd al langer aangenomen. Het nieuwe onderzoek laat zien hoe dat precies gaat. De afbraakproducten van de polyfenolen werken als ontstekingsremmers, en kunnen dus ook ontstekingsreacties in de hartspier onderdrukken. Maar er zijn ook darmbacter …
Dit is 54% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief