Luister naar

Kans op besmetting alleen dicht bij grieppatiënt groot

Nieuws
Urenlang met een grote groep mensen op een kluitje: vliegtuigen zijn volgens sommigen een broeinest voor griepvirussen. Toch blijkt dat mee te vallen. De kans dat je besmet raakt door iemand die niet direct naast, voor of achter je zit, is kleiner dan 3 procent.
Anouk Broersma redactie vk
donderdag 22 maart 2018 om 03:00
Kans op besmetting alleen dicht bij grieppatiënt groot
Kans op besmetting alleen dicht bij grieppatiënt groot

Amsterdam

Onderzoekers uit Atlanta berekenden dit met een computersimulatie waarover ze dinsdag schreven in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Wie een virus als influenza (griep) of Sars onder de leden heeft, verspreidt dit vooral in druppelvorm via hoesten, niezen, praten of zelfs simpelweg ademen. Maar verder dan een meter komen die besmettelijke druppels doorgaans niet. Virussen kunnen zich dus niet zomaar, zoals wel wordt gevreesd, via het ventilatiesysteem van vliegtuigen verspreiden. Voor vliegtuigen gaan gezondheidsorganisaties als de WHO uit van een besmettingszone van twee rijen voor en achter een ziek persoon, vijf rijen in totaal dus. Alleen houdt die schatting geen rekening met beweging.

Om daarover meer te leren, maakten de onderzoekers van onder meer Emory Universiteit tien vliegtochtjes over het Amerikaanse continent. Tijdens die 3,5 tot 5 uur durende vluchten hielden ze hun medepassagiers nauwlettend in de gaten. 38 procent van hen bleek helemaal niet van hun plek te komen, nog eens 38 procent slechts één keer en de rest vaker. Vooral degenen aan het gangpad liepen meer. Gemiddeld waren ze ruim 5 minuten uit hun stoel.

Al die bewegingen hadden amper invloed op de verspreiding van een ziekte door het vliegtuig, bleek uit de simulatie van de onderzoekers. Een ziek persoon komt in contact met redelijk wat mensen, maar het zijn vooral degenen naast hem en in de rij voor en achter hem die risico lopen. Dat is zelfs een iets kleinere besmettingszone dan waarvan gezondheidsorganisaties uitgingen.

‘De kritiek op rekenkundige modellen is vaak dat de werkelijkheid anders is’, reageert hoogleraar Marion Koopmans, hoofd Viro-science van het Erasmus MC in Rotterdam. Maar hier kozen de onderzoekers een mooie aanpak door de echte bewegingen tijdens vluchten te observeren. ‘Van zulke gegevens smullen de modelleurs.’

druppeltjes

Toch blijft het oppassen met conclusies trekken over de praktijk, vindt Koopmans. Zo gaan de onderzoekers er simpelweg van uit dat iedereen die het virus bij zich draagt dit verspreidt. ‘Maar iemand die hoest en niest, zal meer druppeltjes verspreiden dan iemand die nauwelijks klachten heeft.’

De onderzoekers zelf geven ook toe dat er nog diverse onzekerheden zijn. Zo is het de vraag in hoeverre de achterkant van een stoel een barrière vormt tegen virussen. Ook reisden ze slechts met één model vliegtuig mee, en op binnenlandse vluchten. Op grote internationale vluchten kan het beweegpatroon – en daarmee het besmettingsgevaar – er weer heel anders uitzien. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Theoretisch natuurkundige Peter Higgs in 2007 op Edinburgh University bij een beschrijving van het Higgs-model.

Peter Higgs (1929 - 2024), de man die onthulde hoe de werkelijkheid op de allerkleinste schaal in elkaar steekt

De Britse natuurkundige Peter Higgs is maandag thuis overleden, in Edinburgh. Hij werd 94 jaar. Higgs werd wereldberoemd dankzij de theorie die het bestaan van het naar hem vernoemde higgsdeeltje voorspelde.

Oud en nieuw zou mogelijk al in 2025 of 2026 een seconde eerder zijn.

Door klimaatverandering tolt de aarde minder rap om haar as, met gevolgen voor de wereldwijde tijdmeting

De aarde draait steeds sneller om haar as, maar klimaatverandering remt dat af, blijkt uit analyse. Tijdexperts zijn opgelucht: het moment dat zij een seconde van de universele klok moeten halen, laat nu langer op zich wachten.

De duivelsrog staat op de VN-lijst van met uitsterven bedreigde trekdiersoorten. Op die lijst scoren vissen hoog: maar liefst 97 procent van de vissoorten loopt sterk in aantal achteruit.

VN-rapport over migrerende dieren weinig opbeurend: meer soorten in gevaar en uitstervingsgolf dreigt

Een op de vijf bedreigde diersoorten, is de afgelopen twintig jaar nog dichter bij uitsterven beland. Dat komt voornamelijk door landbouw, overbevissing en verlies of versnippering van hun leefgebied.

Charles Picavet lijdt aan een zeldzame zwellingsziekte en is enorm geholpen met ‘crispr-cas’, de razendsnelle ‘knip-en-plak’-techniek voor DNA. Foto onder: Picavet als jongeman, met gezichtsoedeem.

Bij eerste Nederlander die nieuwe gentherapie krijgt, verdwijnt zwellingsziekte meteen

Tien patiënten die levenslang gebukt gingen onder een erfelijke zwellingsziekte, zijn daar op slag vanaf dankzij één infuus met een nieuwe, experimentele gentherapie. Onder hen twee Nederlanders.

Een ondergelopen straat nabij het Markermeer. ‘Het is echt een bijzonder jaar geweest.’

KNMI: 2023 was het natste jaar ooit, maar tegelijk ook een van de droogste

Het natste jaar ooit in ons land gemeten, was ook een van de droogste. Niet eerder viel er in een jaar zoveel neerslag (ruim een meter!) als in 2023. Maar begin zomer tobde iedereen over de droogte.

Elon Musk

Breinbedrijf Elon Musk plaatst voor het eerst implantaat in de hersenen van een mens

Na eerdere, omstreden, proeven bij apen heeft Elon Musks bedrijf Neuralink nu voor het eerst een implantaat in de hersenen van een mens geplaatst. Zo’n brein-computer-interface helpt bij het uitlezen van hersensignalen.