Luister naar

'Smart shirt' moet COPD-patiënten gaan helpen

Nieuws
Een ‘smart shirt’ moet het makkelijker maken mensen met COPD, een chronische longziekte, te onderzoeken. Denise Mannée, promovenda van het Radboudumc, presenteert haar studieresultaten op het grootste longcongres van Europa.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
dinsdag 1 oktober 2019 om 03:00
Denise Mannée
Denise Mannée nd

Madrid

Hoe ziet zo’n ‘smart shirt’ eruit?

‘Qua stof moet je denken aan een sportshirt: het is elastisch mate-riaal. Ik heb het shirt zelf ook aangehad, het zit heel comfortabel. Je kunt ’m gewoon onder je eigen kleding dragen. Het shirt kan onder meer de longfunctie meten door bewegingen van de borstkas en de buik.’

Wat hebben COPD-patiënten aan het shirt?

‘De verwachting is dat de longziekte in 2030 op de derde plek van dodelijkste aandoeningen staat. Veel mensen kennen iemand met COPD en weten dus hoe groot de impact ervan is op dagelijkse activiteiten. Je kunt last krijgen van benauwdheidsklachten, hoesten en longaanvallen.

Ons uiteindelijke doel is dat artsen met behulp van het shirt en een app kunnen voorspellen wanneer mensen zo’n aanval krijgen, zodat er tijdig kan worden ingegrepen met bijvoorbeeld medicatie of oefeningen. Om dat te kunnen, moeten er meerdere dagen na elkaar metingen worden verricht, zodat er ontwikkelingen worden waargenomen.

Momenteel ondergaan COPD- patiënten hun onderzoek nog in het ziekenhuis, met behulp van een gezichtsmasker en een soort harnas waaraan allerlei kastjes vastzitten.’

Kan het ‘smart shirt’ eigenlijk in de wasmachine?

‘Jazeker. Het kastje dat de patiënteninformatie via bluetooth verzendt, kan van het shirt gehaald worden. De usb-connector moet je in een bijgeleverd zakje ritsen, en dan kan het kledingstuk zo in de wasmachine. We hebben het in het laboratorium tien keer gewassen. Daarna was de kwaliteit van de informatieoverdracht nog net zo goed.’

Heeft het shirt ook nadelen?

‘Bij rustige alledaagse activiteiten, zoals liggen of zitten, zijn de metingen van het shirt bijna net zo precies als die van de huidige testapparatuur. Bij wat zwaardere taken, zoals stofzuigen, verschillen ze iets meer. We onderzoeken hoe we dat kunnen verbeteren.

Het shirt is nog relatief duur. En het is noodzakelijk dat het goed op het lichaam aansluit. De shirts zijn beschikbaar van maat XS tot en met XXXXL, zowel in een mannen- als vrouwenuitvoering. Maar als je een afwijkende lichaamsvorm hebt bij de borstkas of buik, zijn de metingen minder nauwkeurig.

We raden mensen met een pacemaker af het shirt te dragen.’

Hoe lang denkt u dat het nog duurt voor patiënten het shirt dragen?

‘Ik denk niet dat het bij het afronden van mijn promotiestudie, rond 2021, al zo ver is. We zijn nog volop bezig met onderzoek. Maar het gaat wel de goede kant op. Wearables (gadgets die op het lichaam worden gedragen) hebben de toekomst. Dat zie je bijvoorbeeld aan de populariteit van de activiteitstracker Fitbit.

Het smart shirt wordt al verkocht aan sporters, en ook gebruikt bij het monitoren van stress. Omdat het niet alleen de longfunctie meet, maar bijvoorbeeld ook de hartslag en beweging, biedt het mogelijkheden voor heel veel verschillende patiëntengroepen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oud en nieuw zou mogelijk al in 2025 of 2026 een seconde eerder zijn.

Door klimaatverandering tolt de aarde minder rap om haar as, met gevolgen voor de wereldwijde tijdmeting

De aarde draait steeds sneller om haar as, maar klimaatverandering remt dat af, blijkt uit analyse. Tijdexperts zijn opgelucht: het moment dat zij een seconde van de universele klok moeten halen, laat nu langer op zich wachten.

De duivelsrog staat op de VN-lijst van met uitsterven bedreigde trekdiersoorten. Op die lijst scoren vissen hoog: maar liefst 97 procent van de vissoorten loopt sterk in aantal achteruit.

VN-rapport over migrerende dieren weinig opbeurend: meer soorten in gevaar en uitstervingsgolf dreigt

Een op de vijf bedreigde diersoorten, is de afgelopen twintig jaar nog dichter bij uitsterven beland. Dat komt voornamelijk door landbouw, overbevissing en verlies of versnippering van hun leefgebied.

Charles Picavet lijdt aan een zeldzame zwellingsziekte en is enorm geholpen met ‘crispr-cas’, de razendsnelle ‘knip-en-plak’-techniek voor DNA. Foto onder: Picavet als jongeman, met gezichtsoedeem.

Bij eerste Nederlander die nieuwe gentherapie krijgt, verdwijnt zwellingsziekte meteen

Tien patiënten die levenslang gebukt gingen onder een erfelijke zwellingsziekte, zijn daar op slag vanaf dankzij één infuus met een nieuwe, experimentele gentherapie. Onder hen twee Nederlanders.

Een ondergelopen straat nabij het Markermeer. ‘Het is echt een bijzonder jaar geweest.’

KNMI: 2023 was het natste jaar ooit, maar tegelijk ook een van de droogste

Het natste jaar ooit in ons land gemeten, was ook een van de droogste. Niet eerder viel er in een jaar zoveel neerslag (ruim een meter!) als in 2023. Maar begin zomer tobde iedereen over de droogte.

Elon Musk

Breinbedrijf Elon Musk plaatst voor het eerst implantaat in de hersenen van een mens

Na eerdere, omstreden, proeven bij apen heeft Elon Musks bedrijf Neuralink nu voor het eerst een implantaat in de hersenen van een mens geplaatst. Zo’n brein-computer-interface helpt bij het uitlezen van hersensignalen.

Uniper wil de kolengestookte energiecentrale op de Maasvlakte de komende jaren omvormen tot een productielocatie van groene waterstof.

'Waterstof is een soort duizenddingendoekje' Maar waar hebben we het precies voor nodig?

De Nederlandse overheid is druk bezig met het afsluiten van contracten voor de levering van waterstof. Deze zomer kwam er een overeenkomst met Spanje, eind november met enkele Golfstaten.