Wall Street hoger na verrassende daling werkloosheid VS

Nieuws
De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag hoger geopend. De aandacht van beleggers op Wall Street gaat vooral uit naar nieuwe cijfers over de werkloosheid in de Verenigde Staten. Daaruit blijkt dat de werkloosheid in mei onverwacht is gedaald, met ook onverwachte groei van de werkgelegenheid in ‘s werelds grootste economie.
anp
vrijdag 5 juni 2020 om 15:46
Afbeelding
beeld anp

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang een plus van 2,6 procent op 26.971 punten. De brede S&P 500 steeg 2 procent tot 3174 punten en technologiebeurs Nasdaq won 0,9 procent tot 9700 punten.

De werkloosheid zakte van 14,7 procent in april naar 13,3 procent vorige maand. Er kwamen 2,5 miljoen banen bij in de VS, na een daling met 20,7 miljoen in april. Economen hadden in doorsnee juist op een stijging van de werkloosheid naar ruim 19 procent gerekend en het verlies van 7,5 miljoen arbeidsplaatsen. De cijfers lijken te suggereren dat de Amerikaanse arbeidsmarkt veel sneller herstelt van de coronacrisis dan gedacht.

American Airlines

American Airlines ging ruim 30 procent vooruit, na de winst van ruim 41 procent op donderdag. American Airlines gaat steeds meer vluchten hervatten. Branchegenoten als Delta Air Lines en United Airlines klommen tot 20 procent. De luchtvaartsector op Wall Street heeft de laatste tijd de wind flink in de rug door het herstel van vluchtschema’s bij Amerikaanse maatschappijen. Ook vliegtuigbouwer Boeing (plus 8,4 procent) profiteert van het positieve sentiment rond de luchtvaart bij beleggers.

Bij de bedrijven is er ook belangstelling voor chipproducent Broadcom, die afgelopen kwartaal hogere resultaten behaalde door een grotere vraag naar chips voor datacenters. Wel waarschuwde Broadcom voor een zwakkere vraag naar smartphone-onderdelen als gevolg van de coronacrisis. Broadcom kreeg er 5,4 procent bij.

Slack

Chatdienst Slack Technologies, die met name populariteit geniet onder zakelijke gebruikers, wist afgelopen kwartaal duidelijk munt te slaan uit de coronacrisis. Er was veel interesse in de diensten van Slack doordat bedrijven massaal medewerkers vanuit huis lieten werken. Slack stond echter wel 18,5 procent in het rood vanwege het intrekken van belangrijke financiële prognoses voor het gehele boekjaar.

Biotechnoloog Novavax maakte een koerssprong van haast 11 procent door de bekendmaking dat het 600 miljoen dollar aan subsidie van de Amerikaanse overheid heeft ontvangen voor de productie van een mogelijk vaccin tegen het coronavirus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..