‘Corona jaagt ov-reiziger de deelauto in’

Nieuws
De ‘intelligente lockdown’ heeft aanbieders van deelauto’s onverwachts groei opgeleverd. Waar ze door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus in maart nog een harde klap kregen, is het gebruik van gemeenschappelijke auto’s volgens SnappCar en Greenwheels nu hoger dan een jaar geleden. Dat komt volgens de bedrijven vooral doordat reizigers het openbaar vervoer nog mijden wegens de virusuitbraak.
anp
donderdag 4 juni 2020 om 07:20
Afbeelding
beeld anp

SnappCar, maker van de gelijknamige app waarop particulieren hun auto te huur aanbieden, ziet dat het aantal ritten via de deelauto’s de afgelopen tijd 15 procent hoger ligt dan in dezelfde periode in 2019. In de eerste weken nadat het coronavirus Nederland had bereikt, halveerde het aantal boekingen nog. Na dat dal ging het aantal ritten in enkele weken hard omhoog.

Topman Victor van Tol van SnappCar denkt dat mensen zonder eigen auto vaker het openbaar vervoer mijden door het coronavirus. “We hebben te maken met een versnelling omdat mensen nog huiverig zijn voor de trein”, zegt hij. “We vragen mensen natuurlijk niet waarom ze een auto huren, maar je ziet wel dat trips korter worden en korter van tevoren worden geboekt”, aldus Van Tol. Dat auto’s vaker ad hoc worden gehuurd heeft er volgens hem mee te maken dat ze vaker worden gebruikt voor noodzakelijke afspraken of voor werkritjes.

Nieuwe abonnees

Via SnappCar worden zo’n 50.000 auto’s aangeboden. Daarmee is de app goed voor circa tachtig procent van alle in Nederland aangeboden deelauto’s, hoewel die voertuigen lang niet altijd worden verhuurd.

Branchegenoot Greenwheels, dat in Nederland bijna 2800 eigen auto’s te huur aanbiedt, merkt ook dat de populariteit van deelauto’s toeneemt. De bezettingsgraad van Greenwheels-auto’s steeg in mei met 30 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Vorige maand kreeg het bedrijf er bovendien een recordaantal nieuwe abonnees bij, ruim de helft meer dan het aantal nieuwe klanten in mei 2019. Dat terwijl vlak na de afkondiging van lockdownmaatregelen het gebruik van de rode deelauto’s halveerde

Snellere groei

Het mijden van het openbaar vervoer speelt daarin volgens algemeen directeur Andrew Berkhout een grote rol, hoewel de markt voor deelauto’s al enkele jaren in de lift zit. “Ik denk dat corona nu een extra zetje geeft”, verklaart hij. “De groei zet zich nu versneld door. Dat is mooi want hierdoor komen er minder auto’s op straat en worden steden leefbaarder.”

Die stijging doet zich overigens vooral voor bij deelautogebruik door particulieren. Zakelijke klanten van Greenwheels, in mei goed voor zo’n 10 procent van alle activiteiten, gebruiken deelauto’s nog altijd veel minder dan een jaar geleden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Letse buitenlandminister treedt af om schandaal met privévluchten

De Letse buitenlandminister Krisjanis Karins treedt af, melden Letse media. Hij wordt al maanden geplaagd door een schandaal rond het gebruik van privévluchten in zijn tijd als premier en vorige week kondigde het Openbaar Ministerie aan dat het een onderzoek opent naar mogelijk..

Afbeelding

Poetin belt met Afrikaanse leiders om banden aan te halen

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag telefonisch overlegd met zijn Zuid-Afrikaanse collega Cyril Ramaphosa. Eerder deze week telefoneerde hij al met leiders van Mali, Niger en Congo.

Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..