Vroege Vermeer ontdekt door dna-test op verf
Het raadselachtige schilderij Sint Praxedis is wel degelijk van de hand van Johannes Vermeer. Dat blijkt volgens veilinghuis Christie's uit een 'dna-test' op het wit dat voor het werk is gebruikt.
Deskundigen bakkeleien al decennialang of het schilderij aan Vermeer moet worden toegeschreven. Op het doek is de heilige Praxedis, een jonge vrouw die vroegchristelijke martelaren zou hebben verpleegd, te zien. Het is halverwege de zeventiende eeuw geschilderd naar een werk van de Italiaanse schilder Felice Ficherelli en draagt de handtekening van ene Meer. De onderwerpkeuze en stijl maakten het volgens veel kenners onwaarschijnlijk dat het een echte Vermeer is.
Onderzoekers van het Rijksmuseum en de Vrije Universiteit van Amsterdam hebben volgens Christies het bewijs geleverd dat de Hollandse Meester de maker is. Het loodwit van Sint Praxedis blijkt van precies dezelfde samenstelling als dat van een andere vroege Vermeer, Diana en haar Nimfen. Henry Pettifer, bij Christies verantwoordelijk voor Oude Meesters, wijst erop dat Vermeer in 1655 een jonge, pas tot het katholicisme bekeerde twintiger was. Dat maakt het volgens Pettifer heel aannemelijk dat hij een heiligenvoorstelling van een Italiaanse meester naschilderde.