Rotterdam onderzoekt verplaatsing beeld Zadkine

Nieuws
Rotterdam onderzoekt of het bekende beeld van Zadkine ter nagedachtenis aan het bombardement bij het begin van de Tweede Wereldoorlog een prominentere plaats kan krijgen bij het Centraal Station. Daarvoor moet eerst worden bekeken of dat juridisch, cultuurhistorisch en technisch haalbaar is, zegt een woordvoerder van de Rotterdamse wethouder van cultuur Antoinette Laan (VVD) dinsdag.
NOVUM
woensdag 12 februari 2014 om 10:15

Het beeld, een man die zijn handen ten hemel heft, staat op Plein 1940, niet ver van het water. Sommige Rotterdammers vinden dat het beeld daar niet tot zijn recht komt omdat het is omringd door hoogbouw. Voor het station komt het beeld volgens hen beter tot zijn recht. De gemeenteraad had gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken.

In een brief die de wethouder nog naar de raad moet sturen staat dat het Centrum voor Beeldende Kunst de opdracht krijgt hier onderzoek naar te doen, zegt de woordvoerder. We hebben al plaatjes gezien waarop het beeld voor het station is gefotoshopt, maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Het beeld en het enorme plein waar het op staat zijn een geheel, dus de omgeving zal ook moeten worden meegenomen. Anders komt het beeld daar ook niet tot zijn recht.

Ook moeten de nabestaanden van de maker van het beeld, Ossip Zadkine, geen bezwaren hebben tegen een verplaatsing. Als er geen technische, juridische of cultuurhistorische bezwaren zijn, is het nog niet zeker dat het beeld kan worden verplaatst. Een aparte commissie beoordeelt welk kunstwerk voor het station moet komen te staan. Die commissie kan bijvoorbeeld nog besluiten dat een nieuw kunstwerk daar beter op zijn plaats is.

Het beeld De Verwoeste Stad werd in 1953 onthuld en bleek jaren later een geschenk van de directie van de Bijenkorf. Een toenmalige vestiging van de Bijenkorf vlak bij het plein werd bij het bombardement in 1940 zwaar beschadigd. Het stadshart van Rotterdam werd voor een groot deel vernietigd. Het gat in het beeld met de bijnaam Jan Gat symboliseert dat Rotterdam een stad zonder hart is. Het beeld was geschonken onder de voorwaarde dat het altijd op het plein bleef staan, maar de Bijenkorf zelf verhuisde in 1957 al naar de Coolsingel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoogste temperatuur ooit gemeten in Mexico-Stad

In Mexico-Stad is een meer dan 25 jaar oud temperatuurrecord gebroken. Op maandag werd in de Mexicaanse hoofdstad een temperatuur van 34,2 graden gemeten op het weerstation van Tacubaya. Het vorige record stond op 33,9 graden en werd op 9 mei 1998 gemeten.

Afbeelding

OM eist celstraf tegen frauderende pakketbezorger

Tegen de 27-jarige Miranda W. uit het Friese Sint Jacobiparochie heeft het Openbaar Ministerie dinsdag 36 maanden cel geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor verduistering in haar dienstbetrekking als pakketbezorger van DHL en een koeriersdienst die werkte voor PostNL.

Afbeelding

Vluchten KLM uitgeweken en geannuleerd door storing

KLM heeft maandagavond vier vluchten laten uitwijken naar het buitenland in verband met de storing in het Nederlandse luchtverkeersleidingssysteem. Twee vluchten gingen naar Brussel, een naar Luik en een naar Parijs, aldus KLM.

Afbeelding

VK komt met wetgeving tegen seksuele deepfakes

De Britse regering gaat het maken van seksuele deepfakes criminaliseren. Het wordt strafbaar om zo'n expliciete digitale kopie van een persoon te maken zonder dat die toestemming heeft gegeven.

Afbeelding

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden.

Afbeelding

Alliander doet grote aanbesteding voor nieuwe kabels

Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, wil ruim 1,6 miljard euro uittrekken voor nieuwe kabels. Het gaat volgens de organisatie om de grootste aanbesteding ooit voor de levering van distributie- en transportkabels voor het midden- en laagspannings..