Waterschappen nog dagen bezig met pompen

Nieuws
Hoewel het water in de polders in het westen en zuidwesten van Nederland gestaag daalt, duurt het nog enkele dagen voor het waterpeil weer op de normale hoogte is. De gemalen zijn nog in bedrijf en ook mobiele of noodpompen draaien op veel locaties nog volop. Dat blijkt dinsdag uit een rondgang langs waterschappen in het gebied. Noodpompen moeten de verwachte nieuwe neerslag verwerken.
NOVUM
dinsdag 15 oktober 2013 om 13:00

In Delfland zijn op dit moment behalve alle gemalen nog veertig mobiele pompen in bedrijf, zo meldt het hoogheemraadschap in de regio dinsdagochtend op zijn website. Het verwacht dat het nog zon twee dagen nodig heeft om het water weer op normaal peil te krijgen. De stuwen in de Delftse binnenstad gaan wel weer open.

In het oostelijker gelegen Schieland en de Krimpenerwaard wordt nog steeds met man en macht gewerkt aan het wegpompen van het water uit een aantal polders. Het hoogheemraadschap noemt de situatie redelijk onder controle. Voor de Krimpenerwaard duurt het nog een week voor het gewenste waterpeil is bereikt.

Ten noorden van deze twee waterschappen, in het Rijnland, zakt het waterpeil ook. De noodpompen staan vooral in het zuiden van het gebied, laat het hoogheemraadschap in die regio weten. Hoewel het waterpeil zakt, staat het in sommige polders en in de Reeuwijkse Plassen, de Nieuwkoopse Plassen en de Zoetermeerseplas nog steeds hoog.

De extra pompen in Zeeland staan nog vooral op Schouwen en blijven daar de komende dagen ook staan, mede door de neerslag die er mogelijk nog aankomt. Het waterpeil is dalende, maar aan een schatting van wanneer het reguliere winterpeil weer zal zijn bereikt, wil een woordvoerder van het Waterschap Scheldestromen niet.

Voorwaarde voor het op orde krijgen van het waterpeil is dat het niet te veel regent. Het Zeeuwse waterschap laat in ieder geval weten te denken de verwachte neerslag aan te kunnen. Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard laat weten dat het de noodpompen nodig heeft voor de neerslag van donderdag.

Het blijft de komende dagen nat. Dinsdag heeft Nederland te maken met buien, woensdagmiddag en -avond met een regengebied, en donderdag is het wederom buiig. In het zuidwesten wordt nog tussen de vijftien en twintig millimeter verwacht, meldt een woordvoerder van weeronline.nl. Van de vele tientallen millimeters die dit weekeinde vielen in Zuid-Holland, Zeeland en delen van Utrecht is echter geen sprake meer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Winst Brabantia stijgt door minder flexwerkers

Brabantia, fabrikant van onder meer prullenbakken en broodtrommels, heeft vorig jaar meer winst gemaakt dan in 2022. Consumenten kochten volgens topman Tijn van Elderen net zoveel producten als het jaar daarvoor, ondanks dat het bedrijf uit het Noord-Brabantse Valkenswaard zijn..

Afbeelding

Mercedes-Benz aansprakelijk gesteld in sjoemeldieselzaak

De rechter in Duitsland heeft autoconcern Mercedes-Benz Group aansprakelijk gesteld in een zaak die bezitters van sjoemeldiesels hadden aangespannen. Het toenmalige Daimler zou jarenlang software in dieselauto's hebben geïnstalleerd.

Afbeelding

Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici.

Afbeelding

Aantal huizen met nieuwe huurder is hard gedaald

Het aantal huizen dat een nieuwe huurder kreeg is vorig jaar hard gedaald, melden makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL).

Afbeelding

Take-Two koopt maker schietspel Borderlands

Gamebedrijf Take-Two Interactive Software, bekend van onder meer Grand Theft Auto, neemt spelletjesontwikkelaar Gearbox Entertainment over. Gearbox is vooral bekend van het populaire schietspel Borderlands.

Afbeelding

Verzekeraars vrezen miljardenschade na instorten brug Baltimore

De financiële schade na het instorten van de brug in Baltimore kan oplopen tot miljarden dollars, vrezen verzekeraars. Analisten van Barclays schatten dat de schade aan de brug alleen al zo'n 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro) bedraagt.