AEX breekt jaarrecord

Nieuws
De Amsterdamse beurs is donderdag flink hoger gesloten nadat de Europese Centrale Bank een nieuw opkoopprogramma had aangekondigd. De AEX sloot 2,3 procent hoger op 336,43 punten, nipt meer dan het jaarrecord van 336,17 punten van medio maart. De AMX won op het Damrak 1,8 procent en sloot op op 512,44 punten.
NOVUM ABM FN
donderdag 6 september 2012 om 18:30

Ook elders in Europa stonden fraaie koerswinsten op de borden, en ook op Wall Street ging de vlag uit. De euro won aan kracht en steeg met 0,2 procent naar 1,2627 dollar.

Stapje voor stapje komen we weg van de afgrond, zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer over de nieuwe maatregelen van de ECB. Waar nodig koopt de centrale bank onbeperkt kortlopende obligaties van eurolanden die noodhulp hebben aangevraagd.

ECB-president Mario Draghi sprak van een volwaardig vangnet om het risico op de meest extreme situaties in de eurozone weg te nemen. Om voor meer liquiditeit te zorgen schrapt de ECB de minimumeisen voor het gebruik van staatsobligaties of door de staat gegarandeerde obligaties bij herfinancieringsoperaties voor banken.

Volgens Bender blijkt uit de maatregelen dat Draghi de weerstand van de Duitse Bundesbank heeft overwonnen en de leenkosten voor landen als Spanje en Italië kan verlagen. Dit geeft aan dat de Siegfriedlinie is afgebroken.

Voor vrijdag is het vooral het Amerikaanse banenrapport waarnaar wordt uitgekeken. Het ADP-rapport, dat donderdag werd gepubliceerd, geeft de markt goede hoop. Er was gerekend op 145 duizend nieuwe banen, maar dat werden er maar liefst 201 duizend. Verder daalden de eerstesteunaanvragen ook nog eens.

In de AEX noteerden bij slot alle fondsen hoger. De grootste koerswinst kwam voor rekening van Aperam, dat maar liefst 9,7 procent aan beurswaarde won. Verder lieten ook de financiële waarden stevige koersstijgingen zien. Aegon dikte 4,2 procent aan, ING 4,6 procent. Verder behoorde ook SBM Offshore met een dagwinst van 5,8 procent tot de sterkste stijgers.

In de AMX ook louter groen op de koersborden, met uitzondering van Mediq. De groothandelaar in medicijnen leverde ondanks de feeststemming op het Damrak toch 0,7 procent in.

Evenals in de hoofdindex deden de financials het ook in de midkap goed. Delta Lloyd won 4,4 procent en SNS Reaal werd 5,0 procent meer waard. De grootste koerswinst kwam evenwel voor rekening van bouwbedrijf BAM met 5,9 procent.

De S&P500 Index bereikte na de aankondiging van Draghi intradag het hoogste niveau sinds mei 2008. Kort na het sluiten van de beurzen in Europa noteerde de S&P 1,9 procent hoger op 1429,43 punten. De Dow Jones Index won 1,8 procent op 13.294,38 punten en de Nasdaq steeg 1,9 procent op 3128,54 punten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Denen in actie om kunst te redden uit brandende beurs Kopenhagen

In Denemarken worden verwoede pogingen gedaan om kunst en historische voorwerpen te redden uit het brandende historische beursgebouw in Kopenhagen. De hulpdiensten, werknemers van de Kamer van Koophandel en passanten helpen bij het wegdragen van schilderijen en andere werken.

Afbeelding

VNG wil duidelijkheid van Van der Burg over urgentie asielopvang

De herhaalde oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor extra opvangplekken voor asielzoekers roept volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) "veel vragen" op over de urgentie en de verantwoordelijkheid van gemeenten.

Afbeelding

Fletcher Hotels weigert uitbreiding van asielopvang

Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.

Afbeelding

Hoge Raad: veroordeling moordenaars advocaat Wiersum definitief

De veroordeling van de twee mannen die advocaat Derk Wiersum hebben vermoord, is definitief. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Het Amsterdamse gerechtshof veroordeelde Moreno B. (35) en Giërmo B. (40, geen familie) vorig jaar tot dertig jaar gevangenisstraf.

Afbeelding

Zelensky: grote energiecentrale verwoest door tekort aan raketten

Oekraïne stond machteloos bij een Russische aanval op een belangrijke energiecentrale door een tekort aan luchtafweerraketten. Dat zegt president Volodymyr Zelensky in een interview met een Amerikaanse zender PBS.

Afbeelding

Brand Amersfoort dreigt over te slaan naar hoofdkantoor Babboe

Een brand in Amersfoort die dinsdagochtend begon, dreigt over te slaan naar het naastgelegen hoofdkantoor van bakfietsenproducent Babboe. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt dat de brandweer dit uit alle macht probeert te voorkomen.